Uncategorized

Fattig student

Titel: Fattig Student
Forfatter: Karen Elene Thorsen
Forlag: Strawberryforlag.
Udgivelsesår: 2020

Bogen er et anmeldereksemplar/reklame.

“Fattig student” er en kogebog som har en vibe af noget ungdommeligt med fart over feltet. Dens fokuspunkter er god mad til den lille økonomi, mindre madspild og at bruge tiden omkring madlavning og indkøb konstruktivt.
Der er i starten af bogen små retter ( med fokus på havregryn, kartofler, gulerødder, bananer og tørt brød. ) som f.eks. kan bruges til morgenmad/brunch og frokost, og så har forfatterne lavet lette og overskuelige ugeplaner med madretter og indkøbslister.
Bogen er let og overskuelig og en man gerne sidder med, bladrer i og lader sig inspirere af. Det var sådan vi fandt opskrifter – middagsretter og små retter – som vi kommer til at lave igen og igen.
Som nævnt på insta fandt jeg to prøvekaniner på AAU som prøvede en ugeplan slavisk og samtidig tryllede de med opskrifterne på småretterne som er forrest i bogen.

Her er deres anmeldelse.

Vi vælger at afprøve Ugeplan 2, både for den variation i retter der præsenteres i denne ene plan, men også den oplagte undskyldning for at spise laks to dage i træk.
Vi køber ind for lige under 300kr. Disse udgifter dækker ugeplanen, to ekstra retter vi ønsker at eksperimentere med samt tre af bogens enkeltstående opskrifter. Bogen tager udgangspunkt i, at vi besidder nogle af råvarerne på forhånd, så disse tillægges ikke budgettet.
I det at vi er to unge mennesker, har vi ved nogle opskrifter behov for at lave dobbeltportioner.
I vores tilfælde var alle ingredienser til at finde hos den lille lokale fakta. Det er besværligt, når man skal krydse byen på cykel for at tilgå sig de større butikker for enkelte råvarer.
Retterne er intuitive at gå til, lækre og hverdagen hviler på et solidt fundament, når spørgsmålet ”Hvad skal vi lave til aftensmad?” bliver besvaret af sedlen på køleskabet.
Små retter
Vi kan ikke få nok. Der skal eksperimenteres! Før bogen præsenterer ugeplanerne, bliver det fremtidige kulinariske vidunder ført igennem enkeltstående opskrifter baseret på tre almindelige dagligdagsvarer: Havregryn, gulerod og banan!
Vi forsøger os med hhv. energikuglerne, gulerodsbollerne og muffins med æble og banan.
Alle tre er straks en succes. Jeg har allerede planer om at lave dem alle igen! Alle går godt til madpakken, og udgør i kombination et måltid med god fylde.
”Er det dyrt?” spørger den bekymrede SU-modtager. Alle ingredienserne vi havde brug for at købe til disse ting, indgår i ugens budget. Selv tak. Skal du købe alle varerne på én tur, bliver det en smule mere, men med den ene indkøbstur, er du godt dækket ind til at kunne lave mange portioner!
Konklusion
Noget forfatteren får gjort helt rigtigt ift. til målgruppen, er den ofte tydeligt fremkommende sammenhæng mellem ugeplanens retter. Ingredienserne går igen og bruges over flere dage. Hvor mange gange får man tømt en bøtte fraiche, med mindre at man vælger at smide en dipblanding i resterne? Dårligt eksempel, men I forstår meningen. At ingredienser går igen, er med til at skåne det månedlige madbudget. Går man op i kampen mod madspild, bliver man også tilfreds!
Udover at madlavningen bliver gjort simpel og struktureret, så lærer man også noget. ”Hvad?!” tænker du nok, men jeg er dybt seriøs. Det er trods alt dét, Staten giver os penge for. I min verden tilføjer man ikke frugt i varme retter. Lige ind til bogen bad mig lave mangochutney til vores laks. Eksotisk, jeg ved det. Her kommer det intuitive element tilbage. Sødme fra mango, det salte fra soja og hvad end ingefær gør, spiller
godt sammen. Basal viden for nogen, grænseflyttende oplevelse for mig der normalt lever af havregryn, proteinpulver og pasta. Jeg har lyst til at udforske den kulinariske verden yderligere.
En advarsel til de modige sjæle, der ligger sig ud med opskrifterne i bogen. Har du en blender? Har du et redskab der er i stand til at føre en klinge rundt i høj hastighed? Det skal du have. Vores blender er på en uge gået fra at blive hevet ud af skabet til den månedlige smoothie, til at indgå som en fast del af opvasken efter aftensmad.

Til slut.
Selvom vi lever i en digitaliseret tidsalder og gerne surfer rundt efter opskrifter på nettet, er der alligevel opstået en modsatrettet strømning, hvor vi synes det er hyggeligt at sidder med en fysisk kogebog og lade os inspirere af skønne billeder og spændende opskrifter, skrive små notater i til os selv og tilføre lidt her og der.
“Fattig Student” vil jeg anbefale til alle – lille økonomi eller ej – den har sin berettigelse i alle køkkener, også hvor brugerne tænker på om maden er plantebaseret.

Har du børn som flytter hjemmefra for at arbejde eller studere, så er “Fattig student” en dejlig gave at give dem.


Bogen skal have 5⭐️ af 5 mulige herfra.
Billeder fra de studerende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.