Den franske fotograf.

Titel: Den franske fotograf
Forfatter: Natasha Lester.
Forlag: strawberryforlag.
Dansk udgivelsesår: 2020

Bogen er et anmeldereksemplar/reklame.

Hovedpersonen i bogen ( Jessica Mays ) er baseret på den amerikansk fødte Elizabeth “Lee” Miller. ( 1907 – 1977 )
Lee Miller var model, fotograf og fotojournalist. Sidst i 20’erne arbejdede hun som model for magasinet Vogue i New York.
Under 2. Verdenskrig var hun krigskorrespondent for Vogue, hvor hun bla. dækkede “the London blitz”, befrielsen af Paris og koncentrationslejrene Buchenwald og Dachau.
Billedet af hende liggende i Hitlers badekar er et som gik verden rundt. ( scenen er med i bogen )

I “Den fransk fotograf” møder vi fotomodellen Jessica Mays, som må opgive sin modelkarriere for Vogue for en etid, fordi hendes kæreste har solgt et billede af hende til de forkerte mennesker. Hun får sin chef, Bel, overtalt til at sende hende til Europa for at dække 2. Verdenskrig som fotojournalist. Det tager tid, men mange forhindringer senere sidder hun i en skyttegrav i Italien og samme aften ligger hun på en madras på et felthospital, græder, og vil hjem.

Mange år efter krigen er slut møder vi en ung australsk omkringfarende kvinde, D’Arcy Hallworth, som arbejder for et museum, som “kunsthåndtere” i Australien. Hun er sendt til Frankrig for at udvælge billeder fra en særlig åsamling fotos, dem hun mener vil gøre sig til en udstilling om den mystiske fotograf bag billederne, som går under navnet Fotografen. Hun ender på Chateau Lieu de Réves som ligger i Reims.
De to spor mødes hurtigt i bogen og flettes smukt sammen.
Det første læseren møder er en smuk og dragende forside, hvor man bliver nødt til at stoppe op og fordybe sig.
Sproget er levende og flydende. Bogen har et fantastisk nærvær, hvilket man hurtigt opdager, siderne i bogen vender sig selv.

2 Verdenskrig bliver personliggjort. Læseren oplever kvindernes kamp for at tage deres plads i krigen, og hvordan de mest sårbare kvinder misbruges på mere end en måde af soldaterne på begge sider. Det er hudløs læsning.
Bogen beskriver sårbarhed og styrke som man sjældent ser det, kærlighed som er større end det enkelte menneske og rørende smukt. Kærligheden kan leve og overleve, hvis modet er der.
Læseren sidder tilbage med en ærbødighed overfor de kvinder som kæmpede for deres plads blandt de allierede. Her er ikke tale om det “det svage køn”.
Alle personer, vi støder på i bogen, er sammensatte, ingen er perfekte hvilket gør dem tilgængelige. Der er dog en lille gruppe mænd man ønsker hen hvor peberet gror.

“Den franske fotograf” fortjener en lang og succesrig levetid.
Bogen udkommer den 8/6, bestil den allerede nu og nyd den med en klenex ved din side.

5 ⭐️af 5 mulige

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *