Uncategorized

Trold

Titel : Trold

Forfatter : Rasmus Daugbjerg

Forlag : Gutkind

Udgivelse : 16 august 2022

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Fra bogen.

Gud fik arme og ben. Han fik sin menneskekrop. Han var lang og tynd. Han vaklede, han var fremmed i kroppen. Han fik hår på hovedet, og på kinderne voksede et skæg. Og menneskene kom løbende til ham og kaldte ham far

Du har skabt os,” sagde de. Gud skubbede dem væk, han løb hjem. Sådan gik årene. Gud blev ældre, og hans far blev gammel. En nat lå Gud og sov i sin seng. Ude i haven rejste menneskene et trækors. De brød ind i huset og trak Gud ud. Og derude i haven, midt om natten, fødte menneskene Gud for anden gang. De fødte ham på korset. De sømmede kroppen fast til træet. De kaldte kroppen Kristus, og blodet løb fra Kristus’ hænder og fødder.”

“Trold” er en mørk og dystopisk grusom roman om verden, om jorden, om mennesker, om naturen, udnyttelse, klimaet. 

Verden er i “Trold” kogt ind til et landsbysamfund, Jordens håndlanger/advokat ( trolden ) og kongen. Kongen troner på sit slot, er enevældig og vil have mere og mere. I landsbyen kæmper bønderne med overlevelse. De udpiner jorden og fælder skoven, for at kunne betale hvad kongen kræver. Ingen har meget tilbage når kongen er betalt og så må de få  jorden og skoven til at give mere og mere. Ude i skoven vågner trolden i sin hule og kan høre menneskene gø’,  en støj som aldrig stopper. Og hun ser ud på sin skov og verden og ser hvad menneskene gør ved den. 

Menneskene vender sig mod Gud for tilgivelse for at udpine jorden og langt inde i skoven bliver trolden rasende på menneskene, og føler en altoverskyggende trang til at hævne sig på menneskene for hvad de gør ved jorden, dyrene og skoven. Hun kan høre dem hele tiden, deres gø’en tager til i styrke, deres jammer og deres udnyttelse, og hun må give efter for trangen til at hævne sig.

Bagefter rammer hendes samvittighed, samtidig med trangen til endnu et hævntogt sniger sig frem i hende. Intet stopper og bliver bedre, alt fortsætter i en nedadgående spiral – og jo værre det bliver, bliver menneskene mere og mere desperate og vanviddet sætter ind. 

Trolden har en sidste mulighed.

Mit møde med “Trold” blev et møde med modstand. Alt litteratur jeg er stødt på og har læst har, mens jeg læste, indordnet sig i en form, rytme, tone, en stemning eller bare fremadrettet bevægelse, men “Trold” satte sig imod på alle punkter, synes jeg. Så vores begyndelse var en rodet affære! Heldigvis blev jeg bare mere nysgerrig.

Hvor skal jeg begynde? 

På overfladen er “Trold” en blandet landhandel. Her er strømninger fra eventyr, myter og naturligvis naturhistorie. Fra start mærker læseren mørket og vanviddet, og fornemmelsen af at alt modstand er nytteløs. Og gør nogen endelig modstand bliver de til sidst opslugt af mørket. Menneskene bliver i deres desperation mere og mere vanvittige og tror sig selv større og indflydelsesrige, til en grad at de har givet liv til Gud. Trolden kan ikke stoppe menneskene og redde jorden – ( eller måske kan hun )? 

Bogen er nem at læse, hvis man overgiver sig, og ikke afkræver den en bestemt form! 

Jeg tænkte mange gange at sådan måtte sindsyge se ud. 

Hvis jeg som læser trækker klimakrisen og misbrug af jorden frem, så er det nemt at læse hvordan historien ender, og hvorfor den ender som den gør. Det er grusomt og mørkt, men også liiidt for velkendt. Undervejs fik jeg fornemmelsen af sarkasme og ironi. 

Jeg skal ikke påstå helt at have gennemskuet “Trold” – tror den skal have tid til at falde på plads i mig. Men… den krævede fra start sin plads og lod sig ikke indfange af nogle rammer eller klare genrer, hvilket var fantastisk, da jeg endelig “gav den lang snor”. 

Bogen er bestemt ikke for alle og begiver man sig ud i den, så læs den færdig. Jeg var overrasket da jeg i slutning i bogen faktisk syntes om den, mørk, dystopisk og grusom som den først møder sine læsere. 

Det glæder mig at forfatteren “indbyggede” en failsafe i historien så jorden nok skal klare skærerne. 

4 1/2 stjerner af 5 mulige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.