Uncategorized

Det vi tænker på inden vi falder i søvn

Titel : Det vi tænker på inden vi falder i søvn

Forfatter : Rasmus Barud Thomsen

Forlag : Memoris

Udgivelse : 2019

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Fra bogen

Bøger, derimod, er en glimrende måde at slappe af på, inden man skal sove. Flere i denne bog fortæller også, at de læser, inden de skal sove, og for nogle er det nærmest rituelt. Og ikke alene er det hyggeligt at læse – det påvirker også kroppen fysiologisk. En undersøgelse fra Sussex Universitetet fra 2009 viser, at læser man blot i seks minutter, inden man skal sove, nedsætter det kroppens stressniveau med op til 68 procent, hvilket gør det væsentligt nemmere at falde i søvn.

Bogen “Det vi tænker på inden vi falder i søvn” indeholder/giver indsigt i forskellige kendte menneskers erfaringer med søvn. Hvordan de balancerer et travlt liv med meget ansvar og store beslutninger. Bla. Thomas Rathsack, Asger Aamund, Lars Larsen, Daniel Rye, Anna Thygesen, Puk Damsgård og Kathrine Lilleør m.fl. og indimellem de mange menneskers beretninger om søvnvaner og udfordringer er der små faktuelle kapitler om søvn. 

Jeg blev ved titlen nysgerrig på bogen, fordi jeg synes alt omkring søvn er interessant, samt jeg selv har svært ved at sove. Var dog ikke helt sikker på at andre menneskers beretning om søvn og deres baggrund for at sove godt ville blive noget for mig. Men det blev anderledes læsning.

Jeg blev fascineret af hvor ens vi er når det kommer til søvn, ønsker, strategier, problemer med at falde i søvn og især hvor meget vi stræber efter den samme mængde søvn – ingen er faldet for “hyben” om det er smart at sove få timer, men derimod er der stadig en usagt ide om at være A-mennesker er liiidt bedre end at være B-menneske.

Jeg blev næsten klogere på at læse de menneskerlige beretninger end læse de faktuelle kapitler, som for øvrigt er oplysende. Der var mange små “genkendeligheder” i det jeg læste, og at kunne læse at selvom der er forskelle mellem A og B mennesker, så har vi de samme ønsker for vores søvn og strategier for indsovning. Der er mange selvlærte strategier for at falde til ro, og hvis søvn stod højt på listen over smalltalk, ville vi opdage hvor ens vi er.

Bogen er skrevet i 2019, men fortjener bestemt at blive boostet igen og nå ud til mange ( flere ) mennesker. Jeg ved (desværre) en masse om søvnmangel pga. egne problemer med at sove. Og jeg har læst og hørt uendelig meget om søvn, strategier, problemer med sovemedicin m.m. Den her bog har på en fin måde ( uden tabeller og grafer ) formidlet temaet “sove godt” på en måde hvor alle kan få noget ud af den. Jeg har til min store overraskelse lært lidt mere om søvn end jeg vidste i forvejen, og jeg ved en del! 

Og hvis nogen skulle tænke at man ikke orker at høre om de kendtes “problemer” så vil jeg sige at sådan tænker man slet ikke når man læser. For søvn og mangel på samme er noget vi alle er fælles om, berømt, kendt eller bare helt almindelig.

Gå ud og køb bogen, læs den og så læs den igen og hvis du er en go’ ven, så giver du din bedste ven bogen i værtsgave eller bare som en lille omsorgsgave.

Jeg ved ikke lige hvilken genre den falder under, hvilket også er ligegyldigt, for bogen er god og temaet er for evig aktuel med den livsstil og kultur vi lever i.

4 1/5 stjerne af 5 mulige. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.