Uncategorized

Ildfuglens hær

Titel : Ildfuglens hær

Forfatter : Trine Appel

Forlag : Alpha

Udgivelse : 20 juni 2022

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Fra bogen.

Første gang jeg så ham, syntes jeg også han var skræmmende. “Toke giver hende et venskabelig klap på skulderen. “Men han er verdens bedst bevarede moselig. Lige her på Moesgaard. Det kan vi godt være stolte af.

Hvordan kan vi være stolte af, at vores forfædre ofrede ham i en mose?” Vicki synes ikke, det giver mening. “De forfædre har jeg ikke lyst til at være i familie med.”

“Dengang troede man, at åndernes verden lå under mosens vand. Man brød vandspejlet og sendte lidt goodwill ned til guderne. Offergaver. Så blev guderne forhåbentlig i godt humør og hjalp menneskene. Men ja, det har været ret voldsomt.” 

“Ildfuglens hær” er anden bog i en serie af tre om Ildfuglen. Den kan læses som en selvstændig historie.

De fem søskende Tanja, Vicki, Mark, Ivan og lille Dan samt deres forældre er rejst fra Lolland, hvor deres hjem er brændt ned. De er nu på vej til Århus til børnenes onkler Flemming og Axel, som bor bor eksklusivt ned til vandet i Århus. De fem børn har tidligere opdaget at de har Fylgjedyr, åndedyr, som hjælper dem og Vicki har fået nattekræfter, hvilket gør hende overnaturlig stærk når hun er bange eller ophidset.

Onkel Flemming er direktør på Moesgaard museum og 14 dage efter familiens ankomst skal der afholdes en stor middelalderfest på museet. Der er riddere, masser af statister og en masse arbejde til de frivillige. Børnene bliver involveret og i denne bog blomstrer kærligheden også. 

Hjemme på Lolland havde børnene forsøgt at hjælpe Erik Klippings mor med at finde den rigtige morder, ham som slog Erik Klipping ihjel – der var onde kræfter på spil og  Danmarks historiens fortid og nutid smeltede sammen for en stund. Børnene tror de har lukket ned for fortiden, men noget er galt. Det onde er fulgt efter dem til Århus og det ondes kræfter vokser. Heldigvis er der hjælp at hente for børnene, en bog viser sig og en pige har ventet hele sit liv på Vicki. 

Det kommer til kamp og børnene må kæmpe det bedste de har lært mens de samtidig forsøger at opføre sig så naturlige som muligt. 

Jeg havde heldigvis læst “Fortidens Port”, bog 1 i serien, så jeg var klar til atter at følge med de fem på eventyr, denne gang i Århus. Mordet på Erik Klipping i Finnerup lade i 1286, er igen i fokus og denne gang får læseren også stiftet bekendskab med Grauballemanden.

Det er dansk fantasy med rødder i danmarkshistorien – den store familie er “sølle”,  ingen penge og en far som må siger at være ustabil. Sammenholdet i børneflokken er stor og de passer på hinanden. Denne gang får læseren lov til at se lidt nærmere på forældrene, uden forfatteren røber noget.

Alderen på børnene går fra 6 år og til 16 år, så bogen vil tale til mange. Forfatteren flirter lidt med LGBT, hvilket jeg finder særdeles fint. Bogen er, som sin forgænger, en pageturner og jeg kan se mange børn falde for serien om Ildfuglen. Bogen var hurtig læst og jeg tænker mange børn og unge vil have lyst til at læse mere om Vølver, Fylgjedyr og magien som også fletter sig ind i Danmarkshistorien. 

Bogen kan læses som en selvstændig historie, men jeg synes man kommer til at mangle en masse “historie” personerne imellem, hvis man ikke læser “Fortidens Port”. 

Jeg var underholdt og nød igen turen “down” memorylane, til den gang man faldt for de første fantasy bøger, og brugte timer til at læse uden afbrydelse – fordi forfatteren væver en fantastisk historie frem for øjnene af en. 

Trine Appel forstår sit publikum og jeg er glad for at hun lader to unge piger finde hinanden, ihvertfald for en stund – ingen ved jo hvad der sker i næste bog. 

 4 stjerner af 5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.