Uncategorized

Skønhed og skræk – to generationer på rejse i Tyskland

Titel : Skønhed og skræk – to generationer på rejse i Tyskland

Forfattere : Ulla Terkelsen og Mirco Reimer-Elster

Forlag : 28 B

Udgivelse : 24 maj 2022

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Fra bogen.

For syv-otte år siden læste jeg om en undersøgelse, der viste, at 43 procent af tyskere fandt det pinligt at købe noget på afbetaling. Jeg kender ikke det tilsvarende tal for Danmark, men det er mit indtryk, at den gennemsnitlige dansker har det fint med ikke at betale sin nye iPhone kontant, men bare kører løs med afbetalinger på den i tre år. Her er vi tilbage til, at gæld også betyder skyld på tysk. Den skam, der er forbundet med, at du ikke kan betale kontant, med at skulle skylde andre noget.”

“Skønhed og skræk – to generationer på rejse i Tyskland” er en samtalebog. Ulla Terkelsen, den velkendte Udenrigskorrespondent, stemmen vi alle kender og personligheden og holdningerne, som ikke lader sig skjule er på rejse gennem tyskland sammen med Mirco Reimer-Elster, Cand.mag i amerikanske studier, som også dukker op i nyhederne indimellem, i særdeleshed ved det sidste præsidentvalg i USA.

To mennesker fra hver deres generation har tabt lidt af deres hjerte til Tyskland, fra to vidt forskellige steder i deres liv. 

Turen starter i München, hvorefter de tager til Flensborg, videre til Berlin og de slutter af i Sachsen. Tyskland ligger midt i Europa og de to rejsende mangler ikke emner eller holdninger til alt mellem himmel og jord af hvad Tyskland har at byde på – historisk, politisk, menigmand, kunst og kulturelt, eller bare små og store personlige historier i det tyske. og der er nok at tale op. 

Det er en samtalebog, hvilket også betyder at alt på fineste vis bliver filtreret gennem de to rejsenes livshistorier. Og bogen mangler bestemt ikke personlighed. 

Mit forhold til Tyskland og hvad der er tysk har jeg aldrig sat under lup. Selvfølgelig har jeg en holdning Tysklands mørke historie, hvor stærk historien ligger tæt på overfladen hos tyskerne har jeg aldrig tænkt over. Jeg bor i Syddanmark og har ofte ferieret, som barn, i Tyskland, kørt gennem Tyskland, på vej til Holland og Frankrig. Tidligt lærte jeg at tyskerne er eksperter ud i takt og tone. Og mit tyske havde jeg grundlagt inden jeg fik tysk i skolen, fordi vi så meget tysk tv i mit barndomshjem. Mange tyske krimiserier og i særdeleshed Raumschiff Enterprise grundlagde mit tysk, vil dog sige at jeg aldrig har fået lov at bruge ordet “photonentorpedos” i tyskundervisning i skolen. 

Jeg gik ind til bogen med en frygt for at der skulle diskuteres politik, Angela Merkel, Holocaust og EU fra start til slut. Det bliver også diskuteret, men i en fin blanding med musik, gamle fyrstedømmer, arkitektur, mad, arbejdsmoral, egnsforskelle og meget mere. Og jeg kan ikke afgøre, efter at have afsluttet bogen, om det er de to fortællere eller faktisk deres udlægning af et multikulturelt Tyskland som fangede min interesse, muligvis begge dele. 

Jeg har et overfladisk indtryk af hvad der er tysk og hvad der er Tyskland, sikkert meget gennemsnitligt. Men jeg må indrømme at min nysgerrighed er vakt – summen af Tyskland er større end sin historie, som alle andre landes, der er bare også en stor mørk og velkendt arv som altid vil være Tysklands medpassager mod fremtiden. Bogen kunne sagtens have været længere, sikkert takket været de to underholdende, interessante og vidende forfattere. 

Bogen er opdelt som en samtale mellem de to og den føltes lidt om at gå i hælene på to guider, som bliver fanget i en endeløs, men interessant samtale med hinanden. Og tonen er alvorlig og alligevel bliver der plads til humor, som de to fortællere også har til fælles. 

Skal du til at pakke til ferien så vil jeg anbefale dig at anskaffe dig denne lille “guide” til alt hvad der er tysk, en tur med Ulla Terkelsen og Mirco Reimer-Elster bliver ikke kedelig. Mirco havde været fortaler for et indslag fra en sauna, hvortil Ulla sagde NEJ og var urokkelig.

Jeg blev underholdt, oplyst, undrede mig og blev eftertænksom – jeg vil se mere mod Tyskland og et land der har meget mere at byde på. 

4 1/2 stjerne af 5 mulige. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.