Uncategorized

Arkitekten fra New York

Titel : Arkitekten fra New York

Forfatter : Petra Hucke

Forlag : Gutkind

Udgivelse : 15 juni 2022

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. 

Fra bogen.

Der blev banket højlydt på. Hun fór sammen

Og hun vidste omgående besked. Der var sket noget igen. Det var halvandet år siden, at de var kommet hjem med Washington i næsten livløs tilstand. Denne gang var det eftermiddag. I stedet for Mac og to arbejdere var det C.C. Martin og Farrington, der var fulgt med hen over East River. De støttede Wash fra hver sin side, også denne gang virkede det, som om han kun holdt sig ved bevidsthed ved en kraftanstrengelse.

Den unge Emily Warren gifter sig med Washington Roebling, søn af den kendte ingeniør John Roebling, som er kendt for at bygge fantastiske broer. John er en streng far og den unge Emily frygter deres første møde, det går dog godt da den aldrende John og Emily er enige om at “ Et ægteskab uden kærlighed er ikke spor bedre end selvmord.”

John har store drømme om at bygge Brooklyn Brigde og det unge ægtepar rejser til Europa får at se på broer og stålværker. I Europa føder Emily deres søn John, nærmere bestemt Tyskland, hvor Roebling familien kommer fra. 

Hjemme igen får John endeligt grønt lys til at starte det kæmpe byggeri. John ansætter Washington som chefingeniør, hvilket har været Wash’s store drøm. Efter byggeriet er kommet godt fra start kommer John ud for et uheld, som efter noget tid tager livet af ham. 

Nu er det op til Washington at bygge broen færdig – men det er ikke uden problemer. Han er presset fra alle sider og Emily er bekymret for ham, og selve arbejdet er ikke ufarligt. Der er flere arbejdere som dør og Washington er ikke bange for selv at hjælpe til, når det gælder hans elskede bro eller hans arbejdere som han også bekymrer sig om. Hjemme fornemmer Emily at ikke alt som det skal være. Hendes Washington forandrer sig og lukker sig oftere og oftere inde på sit kontor. 

Emily er ikke en typisk hustru som man støder på i slutningen af 1900 tallet. Hun har naturligt flair for matematik og konstruktion og har ofte hjulpet Wash med udregninger og det tekniske arbejde på broen. Hun kommer gerne blandt arbejderne og lytter og suger viden til sig. 

En dag kommer der tre mænd slæbende hjem med Washington og han må være sengeliggende med store smerter, og de aftaler at Emily må overtage hans arbejde. Og det i en tid hvor kvinder gik hjemme og ikke blandede sig i deres mænds arbejde. 

Med det intensive arbejde det er at skulle bygge en bro – The Brooklyn Bridge, har Emily været med fra start, så det er ikke bare en bro, det er hendes bro!

Historien begynder i 1865, hvor læseren møder en ung og videbegærlig Emily, en ung kvinde som kender takt og tone, men ofte vinder hendes personlige nysgerrighed. Hun er en nygift kvinde som elsker sin mand, eller rettere forguder hun ham, og er lykkelig. Også lykkelig fordi Washington ikke behandler hende som mænd behandler kvinder på den tid. Han viser hende alt hvad hun ønsker at se og forklarer hende, hvad hans arbejde går ud på. Og han indser hurtigt at Emily’s “ingeniørevner” er usædvanlige og han arbejder gerne sammen med hende. 

Historien om Arkitekten fra New York er betagende og Emily står frem som en fantastisk kvinde. Hun er ikke provokatør eller en kvinde som opponerer mod sin tids normer. Hun er sig selv og hendes drømme handler ikke om hvad andre synes, hun gør hvad hun gør af lyst og videbegær. Hun møder selvfølgelig mænd af tiden, som ønsker hende hjem, hvor hun hører hjemme, sammen med sin søn. Hun træder ind i NWSA og føler sig alligevel ikke helt hjemme der eller blandt eliten. Hun er bedst tilpas sammen med sin familie og med sit arbejde. 

Jeg faldt for Emily med det samme. Netop fordi hendes handlinger ikke er en direkte kamp mod hvordan kvinder blev opfattet, eller hvad man forventede af kvinder. Hun er en ildsjæl som vil det hele. Være en hengiven mor, hustru, men også havde lov til at følge sine drømme om verden er mandsdomineret eller ej. 

Der er utrolig meget beskrivelse om brokonstruktion og jeg var fascineret. Samtidig skræmmende med de farlige forhold som visse af arbejderne skulle arbejde under.  

Historien flyder ubesværet, og jeg opdagede hurtigt af jeg var fanget. Og aldrig havde jeg troet at jeg skulle finde det interessant hvordan man byggede broer. Eller hvor mange liv som gik til under arbejdet. 

Emily Warren vil jeg huske. 

4 1/2 stjerne af 5 mulige. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.