Og hun dansede.

Titel: Og hun dansede.
Forfatter: Karoline Hedegaard Brander
Udgivelsesår: 2019
Forlag: Forfatterskabet.

Bogen er et anmeldereksemplar/reklame.

“Og hun dansede” er 28 små noveller med fine illustrationer, af forfatteren selv. De 28 noveller er fordelt ud på de fire årstider. Den fabulerede og meget sanselige vandring starter om vinteren, tranformerer sig til forår, glider roligt ind i sommeren for til sidst langsomt at blive til efterår. Det er feminine fortællinger med kvinder som hovedpersoner.

At læse “Og hun dansede” er en vandring, som starter med et koldt og sanseligt åndedrag som føles uendelig mørkt med en lang og emmende udånding. Men den mørke vinter må altid lade sig fordrive af et spirende, legende og lyst forår.
Selv på genbrugspladsen mærkes foråret.

“Måske var det derfor, han fik sagt det så kikset, hvem ved? Hun var heller ikke imponeret. Og så alligevel. For Amor, der den dag sad på kanten af stort brændbart, var ligeglad med alt det kiksede. Han så noget ganske andet og lagde pilen tilrette i buen.”

Bogens forår bliver til varme sommedage med bare ben, kjoler og lyksalig langsomhed.

“I skovens mørke dyb plukkede hun små skovjordbær og endnu mindre skovjordbær i salig velvære. Hun rakte og strakte sig for at nå dem, der gemte sig længst inde i krattet. Myggene stak. Tornene rev små flænger i hendes arme og ben og efterlod lange røde streger på huden. Der var brændenælder og skovflåter og det tog timer at plukke den lille skålfuld skovjordbær. Men timerne betød ingenting for en snegl, og hun elskede hvert eneste sekund.”

I bogens sidste fjerdedel vandrer læseren ind i et skønt fabulerende efterår. Hvor, ligesom i de tre foregående årstider, man må smile, stoppe op, undre sig for stille og roligt at vandre mod bogens slutning, hvor man møder et træt lille komma.

“Og hun dansede” er små noveller, som næsten læses i slowmotion, fordi det sanselige næsten føles fysisk. Og med fabulerende nærvær, som kræver koncentration, bliver tiden langsom.
Jeg nyder små historier om det nære, det der foregår ude i periferien, som er så normalt at det bliver usynligt, på samme måde som jeg nyder lange fortællinger.
Karoline H. Brander tager det almindelige, jonglerer med ordene, stemninger vi kender og skaber små stærke, feminine og humoristiske noveller.
Bogen kan, som jeg gjorde, læses fra start til slut. En anden mulighed er at læse den over et år. Og dykke ned i de 4 årstider i bogen som året skrider frem. Det ville jeg have gjort, hvis jeg kunne læse den første gang, igen.

“Og hun dansede” er anden novellesamling fra Karoline Hedegaard Brander.

4,5 smukke fabulerende ⭐️ af 5 mulige.

One Reply to “Og hun dansede.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *