Uncategorized

Vandets stille hvisken

Titel : Vandets stille hvisken – en fortælling om ilt og brint, om os og livet.

Forfatter : Tine Eiby

Forlag : Grønningen 1

Udgivelse : 7 april 2022

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Fra bogen.

Historien om vands kredsløb har ført os vidt omkring. Nu ved vi, at det vand, vi drikker, og som vi for en stor del består af, ikke blot har været alle vegne på kloden. De selv sammen vandmolekyler har sandsynligvis også været ude at vende i de koldeste egne af vores solsystem. Helt derude, hvor der er bælgmørkt, og hvor intet liv findes. At vandet kom til Jorden for mindst 3,8 milliarder år siden, har vi bevis for. Og ikke længe efter spirede livet frem.”

Bogen “Vandets stille Hvisken” er vitterlig en fortælling om vand. Hvad ved du og jeg om vand……? Og når du så har tænkt over det – så ved vi ingenting! Sådan tog jeg bogen i hånden og fik en litterær “rundvisning” i vandets uendelig univers. Og jeg var overrasket fra start til slut. 

Tine Eiby tager sine læsere med ud på en lang rejse, en rejse som aldrig slutter, om vand. Bogen starter faktisk med hvad der levede på jorden før vand kom hertil. Det er ikke kun en fortælling, en historie. Her er masse af fakta, serveret for læserne af flere forskellige “eksperter” som arbejder med vand. Uden vand vil jorden ikke være befolket af dens beboere som vi kender dem, og det er stadig lidt af en gåde eller snarere et padadoks hvordan og hvorfor store dyr som elefanter går på landjorden…, måske hører vi alle til i det våde element. 

Der kigges også ind i klimaforandringerne og hvordan prognoserne ser ud og hvad der kan ske. 

“Vandets stille hvisken” lader læseren kigge ind i vandets uendelige fortælling – det er allesteds nærværende og uendelig tæt på. Faktisk er det inde i os i store mængder og ved hver åndedræt, afgiver vi lidt.

Jeg er tiltrukket af vand, følelsen, lyden og livet under overfladen og har en “landshark” ( lab/formel1/golden ) som elsker vand og vi er ofte ved vandet og mærker magien. Bogen er en vidunderlig fortælling og faktaberetning om vand. Starter med begyndelsen – før vand ramte jorden, videre til Golfstrømmen, alt liv, og hvordan det påvirker religion og vores kultur, og Danmarks historie i særdeleshed. Tine Eiby`s stemme, selvom læseren ikke hører den, er dragende og rolig, så læseren flyder stille afsted i en vuggende båd på en stille sommerdag. Man løfter blikket op, men fortællingen er stadig igang og nysgerrigheden på bogen slipper ikke før man er færdig. Og bagefter sidder man tilbage og undrer sig over hvorfor man aldrig har tænkt på det? Det,  som i alt vand er gammelt, det kommer fra universet, måske ved et tilfælde? hvorfor vandrer kæmpe store dyr på landjorden, når de vil have det bedre i vandet samt engang var der ikke vand på jorden og  hvorfor skal vi elske de tunge overskyede dage. Der er så mange vidunderlige spørgsmål.

Hver gang vi trækker vejret er “Vandets stille hvisken” aktuel – fantastisk. Jeg er så glad for den dag jeg så Tine Eiby i enten go` morgen tv eller aften showet, hvor hun fortalte om “Vandets stille hvisken”. Den bog er en læseoplevelse alle skulle unde sig selv. En dannelsesrejse i ilt og brint, men mest en rejse om havdyret, nemlig dig og mig der gik i land. 

Bogen kommer i min bunke af bøger jeg altid vender tilbage til. bunken som indeholder “Den lille prins” og “Alkymisten”.

5 stjerner af 5 for denne smukke dannelsesrejse i vand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.