Uncategorized

Mali

Titel : Mali

Forfatter : Torben Mathiassen

Forlag : Forfatterskabet

Udgivelse : 2022

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren.

Fra bogen.

Situationen virkede helt surrealistisk. Isbjørne hører ikke til i Danmark. Jeg tror såmænd aldrig, der har været nogle naturligt forekommende i Danmark før, så at høre tre voksne mænd påstå, at de har set en, forekommer ærlig talt absurd. Men så på den anden side… Hele vores nye tilværelse er absurd. For få år siden var der ingen, der havde forestillet sig, at vi i dag skulle kæmpe for livet i en kulde så voldsom, at dens lige kun er set magen til i de arktiske egne.”

“Mali” er en anderledes thriller med klimaet i fokus.

Danmark er blevet et koldt land, så koldt at intet kan overleve. Klimaforandringerne er markante og menneskene må nu indse de lyttede for sent – en ny istid er nu realitet! Der er intet grønt liv tilbage, alt er goldt. De få mennesker der er tilbage bor spredt i ganske små primitive samfund. Alle systemer er brudt sammen og intet elektrisk virker mere. Man ved kun hvad naboen kan berette. Ingen sygehuse, apoteker, skoler eller andet samfundnyttigt er tilbage. I det lille samfund , hvor bogen tager sin begyndelse, er der stadig et bibliotek, hvor folk kan hente viden.

Læseren møder tre små familier, som overlever ved sælfangst – som den eneste næringskilde. Jægerne tager afsted på fangst i grupper, fordi vejret er utilregnelig og flere har mistet livet i de iskolde storme. 

Hovedepersonerne er en lille familie på 4. Faderen Magnus, moderen Freja, sønnen Kristian på 15, datteren Emilie på 11 og hunden Mali. Forældrene husker tydeligt livet før istiden, men Kristian og Emilie erindrer kun svagt livet før.

Deres lille samfund svinder ind og kulden tager flere og flere ofre. Mange er døde, og til sidst beslutter familien at drage sydpå og prøve lykken sammen med to andre familier. Rejsen er farlig. Ingen ved hvor kulden, isen og uvejret slipper sit tag, men de ved de skal helt ned i Europa til omkring Spanien. Og alt de har med er slæder, sælkød og hinanden. De tre familier må undervejs søge ly i forladte huse, hvor alt der kan brændes er brændt, så de må ud og finde døde træer, de kan varme sig ved. 

Mali er uundværlig, hun har reddet Magnus`s liv ude i uvejret og på rejsen arbejder hun også, hun passer på den lille flok og sørger for de ikke farer vild i snestormene. En af de tre familier kommer fra Syrien og kom til Danmark som flygtninge for år tilbage, de ved hvad der venter mod syd, at være flygtning er hårdt, rejsen mod noget bedre, mod hjælp er ikke ufarlig, og når man er fremme er det ikke sikkert at målet er som man håber på – selvom familierne er så godt forberedt som muligt, drager de afsted på deres livs, muligvis værste rejse, som klimaflygtninge.

Jeg startede på Mali, som jo er en klimathriller, og var forberedt på at læse om en fiktiv verden som var opfundet og udsprunget af ideen om hvad klimakrisen på kort sigt kan komme til at betyde. Jeg var slet ikke forberedt på hvor velkonstrueret en bog jeg var startet på. Jeg blev hurtigt opslugt af handlingen og selvom handlingen foregår i et næsten uvirkeligt dansk samfund, var der en uhygge som dæmrede, fordi alle snakke, diskutioner, tv dokumenterer, Greta Thunberg og de mærkbare klimaforandringer som omgiver en i hverdagen, pludselig er i fokus. 

Handlingen er en lang rejse fra det iskolde nord til et land i syd, hvor man kan overleve OG leve. 

Bogen er en pageturner og bedst som jeg var faldet til ro med den dæmrende uhygge, tager uhyggen og chokkene til halvvejs gennem bogen. Tanker om flygtninge og deres rejser udspiller sig for øjnene af en undervejs i bogen, og selvom man føler sig oplyst og velinformeret, indser man hvor lidt man ved. Et par gange måtte jeg lægge bogen fra mig med tårer i øjnene og faktisk gå en tur med hunden. Den næsten dystopiske verden Mali foregår i, er alligevel ikke så fjern som man tænker et dystopisk samfund er. Bogen bliver fortalt af Magnus og Freja og kapitlerne veksler mellem de to. Jeg var overrasket over hvor meget Mali påvirkede mig og hvor uforstyrret handlingen kunne blande sig med de klimaproblemer og kriser vi faktisk beskæftiger os med i den virkelige verden. 

En velskrevet klimathriller jeg sent vil glemme, måske aldrig, og heldigvis er Mali kun første bind i serien Jordens klimaramte.

5 stjerner af 5 mulige med kaskader af stjernestøv 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.