Uncategorized

Liv i Himlen

Titel : Liv i Himlen

Forfatter : Stine Michel

Forlag : Wadskæjr forlag

Illustrationer : Signe Find Larsen

Udgivelse : Maj 2022

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren.

Fra bogen 

Fjerde dag – SVÆRT AT SIGE FARVEL.

Næste dag regner det, regner, regner, regner og regner. Liv bliver i hulen hele dagen.

I køkkenet sidder far og mor. Dagen er gået med regnvejr uden Liv. Far og mor går ud og slår et lille telt op under træet.

Mor nynner stille, det er en sang, Liv kender.

Kære Gud, jeg ved godt at far og mor har fundet mig. Nu vil jeg bare ønske, de forstod, at det er svært at sige farvel.

Liv falder hurtigt i søvn. Der er noget, som vokser omkring hende, nogen som er ved at springe ud. Liv vender sig.

Træet knirker og knager. Det vokser og vokser. Det klager over vokseværk i grenene, prøver at vokse langsommere.

En fugl flyver hen over vokseværkstræet. Den sætter sig og kurrer. Det er en due. Hvid med sorte øjne og røde fødder. 

Den taber nogle af sine fjer, så det sner ned i træet.

Det kilder på Livs kind, en af fjerene har sat sig fast.

“Liv i Himlen” er en smuk fortælling om, hvordan børns sorg og sorgsproces kan se ud. 

Liv mister sin bedste ven Kalle som er rejst. Livs forældre forsikrer hende om at hun nok snart skal finde en ny ven. Men modsat hvad hendes forældre forestiller sig så ønsker Liv ikke en ny ven, hun vil finde Kalle, for det er Kalle som er hendes ven. Så Liv pakker en taske med det mest nødvendige, skriver et brev til sine forældre og drager ud for at finde Kalle. Rejsen tager Liv ud i haven og op i træet, hvor hun har en hule. Der flytter hun ind og prøver at overskue verden. For hver dag der går forandrer træet sig en lille smule og bliver mindre og mindre uhyggeligt. 

Livs forældre forstår heldigvis Livs rejse og vælger at give hende plads, dog rykker de ud i haven og slår sig ned i et telt under træet, så de kan være tæt på uden at forstyrre Liv indtil hun er klar til at komme hjem. 

Til sidst finder Liv Kalle og de får en snak, hvor Kalle forsikrer Liv om at alt er ok og stedet, han er rejst hen er et godt sted. Liv kan endelig tage afsked og komme hjem igen.

Bogen er en fin og faktisk realistisk fortælling om hvordan børn kan komme i og gennem en sorgproces. Uden et stort ordforråd, et langt liv eller livserfaring er døden, sorg og sorgbearbejdelse en svær størrelse. Børn trækker på det de har, kan og det de er trygge ved og det er ikke altid ord og voksnes forsikringer der er den nærmeste og mest fornuftige handlingsplan for et barn. Eventyr, historier man fortæller sig selv og fantasien kan være vejen frem – kort eller lang. Trygheden i det kendte giver plads. 

Den eller de nærmeste voksne må forberede sig på til tider at være placeret ved siden af, indimellem tæt på og andre gange tæt på, men meget langt væk. Så længe den voksne kan være ved siden af og give plads, samtidig med at hele tiden at være til rådighed, så lærer barnet at navigere igennem. 

Jeg skriver ovenstående som udd. pæd. med mange børnesamtaler bag mig. Det eneste jeg ved med sikkerhed er at børns sorgproces ikke kan sættes på formel og de nok skal henvende sig og invitere voksne indenfor i deres sorg, når de er klar og de føler sig sikre ved den eller de voksne de “vælger” at invitere ind i deres sorg.

Man kan læse symbolik ud af “Liv i himlen” eller bare læse den som en smuk og realistisk fortælling om hvordan et barns sorg kan se ud. Og lige så vigtigt er det, at voksne vælger ord med omhu, og er sikre på at børn forstår hvad vi siger. Tiden spiller også en stor roller, da børn kan træde ind og ud af sorg på en anden måde end voksne. 

Jeg er glad for at have læst en praktisk bog, ingen teori om børns sorg. En realistisk måde hvorpå børn administrerer tab og sorg. De smukke illustrationer vil tale til både børn og voksne og måske endda inspirere til nye fortælinger i fortællingen. 

4 1/2 stjerner af 5 mulige. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.