Uncategorized

Paradis

Titel : Paradis

Forfatter : Abdulrazak Gurnah

Forlag : Gutkind

Udgivelse : 16 marts 2022 – oprindelig udgivet på engelsk i 1994

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Fra bogen.

De sad I tavshed I nogle minutter. Yusuf følte sit livs spole løbe gennem sin hånd, og han lod spolen løbe uden modstand. Så rejste han sig op og gik. I lang tid derefter sad han stille og alene, stivnet af skyld over, at han havde været ude af stand til at bevare mindet om sine forældre. Han spekulerede på, om hans forældre stadig tænkte på ham, om de levede endnu, og han var klar over, at han helst ikke ville kende svaret. Han kunne ikke modstå andre erindringer i denne tilstand, og billeder af hans forladthed kom til ham i en flom. De fordømte ham alle for, at han havde forsømt sig selv. Den ene begivenhed havde taget den næste, og han havde holdt hovedet koldt og blikket stift rettet mod den nærmeste horisont, havde valgt uvidenhed frem for nytteløs viden om, hvad der lå forude. Han kunne ikke komme i tanke om noget som helst, der ville befri ham fra lænkerne til det liv, han levede.”

Tiden er før Første Verdenskrig og scenen er sat i, hvad der i dag, svarer til Tanzania. Læseren møder hovedpersonen Yusuf mens han stadig er barn og lever i en troede arabisk familie. Mor går hjemme og Yusuf’s far er manden som hele tiden jagter den næste gode forretning, hvilket ikke går godt. Yusuf har en onkel Aziz, han er rig og kommer indimellem på gennemrejse i landsbyen hvor Yusuf bor. Onkel Aziz og Yusuf’s far taler altid forretning og når Aziz rejser hjem får Yusuf altid en lille mønt. 

Da Yusuf er 12 år kommer den rige Aziz atter forbi familien og denne gang skal Yusuf rejse med onkel Aziz hjem – et eventyr, tænker Yusuf. Men sandheden er en anden. Yusuf er gældsslave – for far kan ikke betale hvad han skylder Aziz. Det ved Yusuf ikke.

Yusuf skal arbejde i onkel Aziz’s butik, med den meget larmende slave Kahlil.

Livet hos den rige Aziz er fyldt med forskellige mennesker, religioner og regler. Yusuf har en forholdsvis beskyttet tilværelse og alle har en særlig plads i deres hjerte til den unge Yusuf, som efterhånden vokser op og bliver en smuk ung mand. Han kommer på dannelsesrejser med onkel Aziz når han rejser ud med et stort følge og varer som skal byttes, til dels som betaling for gennemrejse i de mange stammers territorier med og som byttevarer. 

Livet er ikke let, folk mister livet, man kæmper for at være afholdt af den rige købmand Aziz, alle vil gerne have en bid af kagen og man diskuterer religion. Afrika er en smeltdigel af religion. Her er kristne, muslimer, hinduer, overtro og meget mere. 

Alle har drømme om at tjene penge, og mange af dem. Men over dem alle lurer en større og grummere fjende, nemlig tyskerne som langsomt og sikkert indtager Afrika.

Fra første side træder læseren ud i et fattigt Afrika som man forestiller sig det. Solens varme brænder og vejene synes at flimre foran øjnene på en. Alt virker træt, alt er brunt – det er tørketid. Europærerne virker som eksotiske og skræmmende fremmede, nogen man holder afstand til og behandler ydmygt. 

Alle synes at være tilstede i Afrika og alle vil tjene penge. Slaveri er overalt og det er normalen, så ingen synes at italesætte det, åbent i dagtimerne. Alle handler med noget og udveksler værdi for at komme frem, vinde status eller bare at blive rig. 

Bogen er en nærværs og intensitets eksplosion! Der er ubeskrivelig mange personer, af forskellig køn, nationalitet, unge og gamle. På et tidspunkt blev det irriterende hele tiden at skulle fastholde dem alle – i det omfattende væveri romanen er. Når det er sagt falder det hele på plads og man forstår som læser at de alle udfylder en vigtigt rolle for romanen. 

Hovedpersonen Yusuf, onkel Aziz og Kahlil er de tre personer jeg “faldt for” i romanen. De synes næsten at udgøre deres eget lille enhed. Yusuf  bevæger sig gennem sit liv som i et parallelt univers – selvom han er slave og nederst i hirakiet, synes han at være beskyttet. Alle elsker ham – på hver deres måde, mænd som kvinder, men der går utroligt langt tid før Yusuf bliver opmærksom på lyst og han tager ikke andres beundring til sig. Han er næsten en guddommelig skikkelse verden bevæger sig rundt om. Onkel Aziz er den rige, ham som alle har respekt for, om beundringen er frygt eller benovelse er svært at se i starten, men som bogen skrider frem bliver han tydeligt og egentligt et ubehageligt og meget beregnede menneske som ingen skrupler har. Kahlil arbejder i onkel Aziz’s butik da Yusuf ankommer hjem til Aziz. I starten tænkte jeg at Kahlil havde fået rollen som narren i romanen, men som historien udvikler sig ser man et menneske som kæmper for at overleve og et menneske som elsker med en dyb sorg. Selv hos den rige Aziz har Yusuf særstatus. De to er en interessant kontrast. 

Europærerne, tyskerne erobrer Afrika og den magt Aziz har er ved at være fortid, og mænd som ham er blot affald under imperiets fødder og alle må bøje sig. 

Selvom bogen på den ene side er grusom og til tider modbydelig er den samtidig smuk og næsten som et eventyr. De mange beskrivelser at steder og mennesker bliver filtreret gennem Yusufs “uskyldige” univers, som dog til sidst i bogen synes af krakelere og han ser sit liv for første gang. 

Er ikke sikker på jeg kommet tilstrækkeligt ned i romanen – selvom jeg faktisk har læst bogen så jeg må nok læse den igen. I hvertfald har den gjort stor indtryk og de tre personer Yusuf, Kahlil og onkel Aziz vil blive hos mig meget længe. Og som jeg sidder her lige nu og skriver bliver jeg rørt af bogen og jeg har en klump i halsen – men er usikker på årsagen. I hvertfald rammes jeg af en sårbarhed og det umage venskab mellem Yusuf og Kahlil. 

Abdulrazak Gurnah modtog i 2021 Nobelprisen i litteratur. 

4 1/2 stjerne og 5 mulige. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.