Uncategorized

Gud er italiener – Fortællinger fra mit andet hjemland

Titel : Gud er italiener – Fortælling fra mit andet hjemland.

Forfatter : Eva Ravnbøl

Forlag : Forlaget 28 B

Udgivelse : !4 marts 2022

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Fra bogen.

Forholdet til sandhed og løgn i Italien er helt klart anderledes end i Danmark. Som den gamle munk og filosof Giordano Bruno, som man kan finde i statueform på Campo de’ Fiori, sagde: Se non è vero, è ben trovato. Hvis det ikke er rigtigt, er det godt fundet på.”

En anden italiensk forfatter Alberto Moravia har – frit citeret efter hukommelsen – sagt at i Italien er “skønhed vigtigere end sandheden”. Der er således en vis beundring blandt italienere for personer, der er gode til at opdigte historier, hvis de ellers har noget interessant at byde på.”

“Gud er italiener” er en personlig beretning af Eva Ravnbøl. Hun er kendt som TV 2´s  korrespondent i Italien og har tidligere været vært på madprogrammet Pasta Plus og nu har hun skrevet en bog om sin kærlighed til Italien med alt hvad det indebærer. Læseren er med når hun for første gang som ung besøger Rom. Den første forelskelse i ungdommen i en ung italiener og senere hvor hun møder sin mand. Om hvordan hun lærer sine svigermødre at kende og får et andet billede af den “italienske mama” end den resten af verden mener at vide noget om. 

Der er godt og mindre godt i alle kulturer og i bogen kredser Eva Ravnbøl om det gode, det smukke, det interessante, finurlighederne og italienerne. Der er meget at berette om madkulturen og stoltheden omkring råvarer og opskrifter; kommer man som fremmed og forsøger at ændre noget kan det koste en retssag. 

Børn, opdragelse og ernæring har en helt særlig status i Italien og der bliver værnet om gravide, små børn og familien som helhed, på en måde som næsten er fremmed her i Danmark. Børn skal have den bedst mulige ernæring hjemme, men også i skolen, hvor skolebørn i de små klasser får to retter til frokost og forældrene betaler kun en trediedel. Der kommer friske råvarer til skolerne hver dag – kun det bedste er godt nok. Italienerne lever ikke som os, hjemme, men er derimod altid ude. Hjemme sover man, bader og skifter tøj. Der leves på cafeer, restauranterne og barer og så er påklædning i en liga for sig. Alle ønsker at klæde sig korrekt, og skulle man ved en fejl ønske at købe tøj, i forkert stil eller snit, kan køberen være sikker på at blive hjulpet til det “rigtige” køb af ekspedienten eller ønsker man den forkerte klipning hos frisøren, ja så er der også hjælp at hente – og det er ikke usædvanligt at frisøren vinder kampen. Stil og opførsel betyder alt i Italien.

Selvom italienere har stærke meninger om rigtigt og forkert så er de et folk gjort af en særligt stof, for når katastroferne rammer så sker der noget. Alle hjælper alle med alt, man smider hvad man har i hænderne og strømmer til katastrofeområderne med alt hvad man kan undvære for at hjælpe. Intet betyder mere end at kunne hjælpe i nødens stund. I hverdagen, hvor alvoren ikke rigtig betyder noget, charmer man sig gerne udenom regler, hvis muligheden byder sig og flirt er en del af livsnerven i Italien. 

Bogen rummer også fortællinger om italiens politiske historie og også mafiaen. Og så kommer læseren ikke udenom corona, fodbold og “kulturrivalisering med bla. Frankrig. At Italien er et ungt land og lettere splittet mellem syd og nord kommer forfatteren også omkring og ikke at forglemme; religion og Paven. Ulla Terkelsen er også på et lille gæstevisit og læseren hører lidt om livet som korrespondent for TV 2

Jeg kender Eva Ravnbøl fra nyhederne og Pasta Plus udsendelserne og hendes stemme og udseende er gammelkendt hos mig, hvilket fik betydning da jeg gik i gang med bogen. Jeg følte mig hensat til en cafe midt i Rom med en (turist ) cafe latte mens Eva Ravnbøl sad overfor mig og fortalte mig om hendes forelskelse og kærlighedserklæring til alt hvad Italien har at byde på. Sand kærlighed rummer alt det fine, fantastiske, flirten og livet, men også det mindre pæne, det svære, korruption og fattigdom. 

Jeg lyttede til en stemme med stor kærlighed og åbenhed. Det er ikke en reklamesøjle for alt italiensk, men et hjerte som har bosat sig i Italien og er hjemme. Det er hvad bogen og forfatteren giver læseren og man bliver draget og mærker kærligheden i hver sætning. Uden det hele bliver pakket ind i floskler, bedreviden eller nedsættelse af andre kulturer, lande eller folkeslag. Bogen er mere end en personlig beretning, det er en stor kærlighedserklæring, som er uendelig fin og værd at dele. Jeg lyttede/læste og var hensat til Italien fra de første sider. 

Jeg har besøgt Italien et par gange og vender helt sikkert tilbage, uden tvivl med “Gud er italiener” i baghovedet og med lidt mere opmærksomhed på de små ting jeg ser og oplever.

Tak til Eva Ravnbøl for at dele hendes kærlighed med alle læserne. 

4 1/2 stjerne af 5 mulige

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.