Uncategorized

Huset på Rivieraen

Titel : Huset på Rivieraen

Forfatter : Natasha Lester

Forlag : Alpha

Udgivelse : 1 marts 2022

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Fra bogen.

Det er en bog, der næsten er et kunstværk i sig selv. Jeg er blevet den betroet. Den indeholder alle de oplysninger om de værker, der skal hænge på Carinhall, når de allierede har overgivet sig. Der er fotografier af værkerne, kunstnerens navn, materiale og dimensioner. Jeg ville ønske, at du kunne få det at se – se, hvor godt disse værker tager sig ud borte fra jøderne, i hænder på mennesker, der fortjener dem.”

“Huset på Rivieranen” er Natasha Lesters 3 roman på dansk. Forfatteren tager for 3. gang læseren med tilbage til Anden Verdenskrig, og denne gang er romanens omdrejningspunkt de modige mennesker som satte deres liv på spil for at forhindre tyskerne i at stjæle kunstværker for at hænge dem op i deres egne private samlinger. Vi møder familien Dufort, især den unge kvinde Éliane Dufort, som er studerende på Louvre, da tyskerne angriber Frankrig og når frem til Paris. Hun, hendes mentor og arbejdsgiver monsieur Jaujard, Rose Valland og flere arbejder hårdt på at gemme, registrere og holde øje med de værker tyskerne stjæler, så de kan opdrives efter krigen og gives tilbage til deres rette ejere.

Tilbage i nutiden møder læseren den hårdtarbejdende Remy. En kvinde med ar på sjælen. Hun har mistet sin mand og lille datter. De var ude for et biluheld og Remy var ikke med. I årerne efter begraver hun sig i arbejdet med at opdrive luksus vintage tøj som hun sælger fra sin hjemmeside og instragram. Remy kommer fra Australien, arbejder i New York, og har arvet et smukt og stort hus på rivieraen. Hun er adopteret og kender ikke til sin egen historie. 

De to spor møder hinanden da et af de mange vigtige værker som tyskerne fik fingre i under Anden Verdenskrig nu hænger hjemme i Remys hjem i Australien. Remy ser det i en gammel bog under et ophold i huset på Rivieraen. 

“Huset på Rivieraen” er en storslået roman om nazisternes kunsttyverier under Andens Verdenskrig, smukt sammenflettet med en stor romantisk fortælling om kærlighed og sorg mellem to par i hver deres tid. Læseren tryllebindes af Natasha Lesters særlig storytelling. “Huset på Rivierean” er en roman som indfanger sin læser fra første side og, som i Lesters tidligere romaner på dansk, vandrer historien ubesværet mellem fortid og nutid, hele tiden med en livline mellem sig så læseren på intet tidspunkt glemmer helheden. Hendes persongalleri af stærke kvinder er uovertruffen. Det er stærke feminine kvinder der kæmper for retfærdighed, kærlighed og retten til at være stærke og ligeberettiget. Samtidig med læseren får en smuk fortælling om den svære kærlighed er der en stor og vigtig fortælling om en frygtelig tid i verdenshistorien og en del af de grusomheder som tyskerne begik under Anden Verdenskrig i Frankrig og Paris. 

Natasha Lesters historiske research er en stor del af hendes fortælling og hun lykkes atter med at konstruere en storslået fortælling, hvor fiction og verdenshistorie smelter sammen til en fuldendt roman. 

Som tidlige nævnt er Natasha Lester en vidunderlig storyteller, med sans for hvad der skal til for at en roman bliver levende foran øjnene på sin læser. Som hendes tidligere bøger var jeg betaget fra de første sider, personerne trådte ud af siderne og fortællingen om kærlighed, sammenhold og kamp for retfærdighed betog mig. Sproget flyder let og ubesværet og inden man ser sig om er de næsten 500 sider læst. 

Natasha Lesters bøger er opbygget på samme måde og jeg var, nu med 3. bog i hænderne, nysgerrig på om jeg ville komme til at kede mig, fordi det kan komme til at føles som den samme historie, bare med andre personer. Jeg tænkte på det et par gange undervejs, men den direkte sammenligning mellem historiernes identiske opbygning og kærlighedstema, mistede sin styrke. Jeg er ligeså begejstret for denne roman som for de to foregående. 

Stadig er jeg imponeret over hvor let og næsten luftig romanen føles når man ved hvor meget historiens korrekte fakta som er vævet ind i historien og mængden af research som ligger bag. “Huset på Rivieraen” og Natasha Lesters stemme fanger hver gang, storytelling i sin fineste form.

5 stjerner af 5 mulige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.