Uncategorized

Ting jeg tænker på

Titel : Ting jeg tænker på

Forfatter : Louise Juhl Dalsgaard

Forlag : Ekbátana

Udgivelse : 11 februar 2022

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. 

Fra bogen.

“Jeg tænker på, hvor gerne jeg vil være en stille pige.”

“Jeg tænker på en linje i min kontaktbog: L synes at eje en sjælden viljestyrke, men ikke altid at anvende den hensigtmæssigt.”

“Jeg tænker på at spørge og spørge, men uden at få svar. Spørge igen – og en gang til. – Vil det være ok, at? – Undskyld , men? – ER det for meget, hvis? Og først sent forstå at tavshed ikke skyldes, at folk ikke har hørt mine spørgsmål.”

“Ting jeg tænker på” er en poetisk og psykologisk romancollage, skriver forlaget. Og læseren følger en kvinde gennem hendes opvækst fra barndom til kvinde i Danmark, fra 1970’erne  til i dag. Alle afsnit begynder med “Jeg tænker på” og er inspireret af Joe Brainards klassiker “I remember.”

Bogen er inddelt i tre livsperioder; barndom, ungdom og voksen. Og alle afsnit er glimt ( kodakmoments på gode og smertefulde ) erindringer, en observation, en tankestreg og drømme. Forfatteren bevæger sig ubesværet mellem det nære og det fjerne, mellem mig og dem og hvorfor og fordi. Her er en over-følsomhed som strækker sig langt ud og endnu længere ind. En vekslen mellem at være mig og hvem jeg måske burde være. Hele livet flyder gennem forfatteren og alt bliver en følelse, undren, sorg, glæde, kærlighed, længsel og humor.

Jeg glædede mig til at læse bogen, også fordi jeg ikke før er stødt på den særlige skriveform, og havde i begyndelsen tanker om, hvorvidt jeg kunne holde mig selv fast i små, ofte ultrakorte, afsnit som alle startede med “Jeg tænker på….” gennem en hel bog, selvom om bogen dog er kort, kun 115 sider ca. Ville formen irritere mig og gøre at jeg mistede koncentrationen. 

Fra side et var der kontakt mellem mig og fortællingen og jeg glemte min måske-modstand. De små tekster trækker læseren ind med næsten taktile erindringsglimt, hvor man selv spoler tiden tilbage og finder til tider forlagte oplevelser og tankestrøg frem. Og bedst som det hele er nært og intimt, zoomer glimtene ud og bliver en ydre observation og undren. Og denne vekselvirkning, pendulering mellem nært og på afstand gjorde at jeg gennem hele bogen var tilstede i hvert afsnit. Jeg var fanget i de små glimt, fangede glimt fra min egen barndom, f.eks. flourdamen i skolen, læreres holdning til min stædighed, undren over verden, angst for det mindste og det største. I ungdommen forvirringen og den vanskelige selvfølelse og til tider fremmedgørelse. Og den store sorg, ønsker og begrænsninger i voksenlivet. 

Sproget er så fint, næsten porcelænsskrøbelig, og afsnittene ( livet ) flyder stille gennem bogen og  til tider var jeg underholdt med smil på læben – andre steder blev man mere eftertænksom og næsten omfavnende. De små livsglimt tegner til slut et billede af en kvinde som tryllebinder med sin evne til at sætte spot på det ordinære og gøre det betydningsfuld. Gøre hver et skridt vi tager, hver en tanke vi har ekstraordinær og vigtig. 

Louise Juhl Dalsgaard startede sin skrivekarriere i 2011. Hun skriver romaner, digte, dramatik og noveller og underviser til dagligt i kreativ skrivning. Hendes bøger er oversat til flere sprog. Bogen “Ting jeg tænker på” er hendes ottende udgivelse. 

5 stjerner af 5 mulige. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.