Uncategorized

Seachanger – Wave Weaver

Titel : Seachanger – Wave Weaver

Forfattewr : Sussi Louise Smith

Forlag : Cathy Harper Publishing

Udgivelsesår : 2021

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren.

Fra bogen.

( et af tre danske digte i bogen ) 

Samurai Mama.

Altså

Tåge er ok indimellem

Slimet ikke-vand der æder sig ind i mit tøj

Og slikker mit nakkehår i kanten af min bøllehat

Uldbøllehat

Varm as f*ck

Er ikke I orden, bang out of order

Jeg havde sne på mine støvler i går

Hjemmeknasunderfod lyd

Minder om børn der kastede sig engleformede

I græsset-må-ikke-betrædes parker

Med min fulde velsignelse

Min store morkrop og deres to små

En hær af engle var vi

‘Du er ærke-Michael’ sagde de 

‘Kriger-englen, Mama’

Det er fint med mig

Har altid værdsat et godt sværd

Sunget til lyden af skåret luft

Samurai-Mama

Sønnen lagde pinde i engle hænder

Så er vi klar.

Flyverdragtfede vralter vi hjem til pandekager

med is

Fordi pandekager med is er englespise

Og fordi det var billigere end kød

Men det er en anden snak

Vores sværd i bryggerset klar til kamp

Indtil hunden tyggede det ene til kvistmos

og den virkelige krig begyndte

Hvem skulle have tandstiksværdet?

Liv og død spørgsmål, ser du

Sne versus tåge

Engle sværd versus halv hundepind.

“Seachanger – Wave Weaver er anden anden bog I digtsamlingen “Seashaken” ( engelsk )

Samlingen af digte i “Seachanger” flyder mellem at være alvorlige, triste, heavy, eftertænksomme, taknemlige, meditative, glade og meget mere. Det er livet for forfatteren som lever med kronisk sygdom og kræft som tro følgesvende i livet.

Digtene er hverdag, drømme, erindringer, håb og accept, mennesker tæt, langt væk og dem som vi må lukke ind i vores sygdom.

Uddrag fra Cancer Sucks – Two Key Darling

It is a rollercoaster of trauma they say. Cancer

I don’t see it that way, bad metaphor. For one, I quite like a good rollercoaster

For two, I don’t like cancer much.

I mean, it’s not a great ride but it’s all good.

I have not been off the cancer-train since early nineties.

I don’t even have it myself and I am a veteran.

Not our first rodeo, this latest round, we have earned our spurs

Det er svært at skrive objektivt om litteratur, ligegyldigt hvilken form den må optræde i, når bogen har taget bolig i hjertet og ekkoer timer og dage i ens eget liv og indre univers. Jeg er ikke kyndig ud i digtenes univers, men når ord og associationer, vækker følelser og genklang i livsbegivenheder hos en selv, så lægger man alle parader ned og ‘lytter’. 

“Seachanger – Wave Weaver giver plads, plads til livet, glæden og pauserne mellem de svære stunder i livet og især de svære øjeblikke. Også når det svære i livet bor under samme tag og endda under din egen hud. 

Sussi Louise Smith har en “craving” af de helt store efter vand, havet, salten i luften og det dybe blå. Det er hendes “second nature”, en force, som flyder gennem hende og manifesterer sig som et næsten fysisk panser, men også en kanal hvorfra hun væver ord, drømme, malerier og healing. Alt sammen en kreativitet som kan udtrykke livet med livstruende sygdom på smukkeste vis. Digtene er som havet, tidlige morgener, hvor alt er stille, solens stråler på stille eftermiddage og stjernemættede nattehimle og duften af dagens første kop kaffe.

Hun anerkender de små ting i livet som betydningsfulde store øjeblikke, hun gør ethvert hjerteslag betydningsfuld og menneskene omkring hende ligeså betydningsfulde. Hun bevæger sig ubesværet mellem lys og mørke, mellem verdener og “the inbetween”.

Jeg har beskrevet en kunstner og en drømmer, men Sussi Louise Smith er også alvorlig og ved at døden altid er med os. Og bogen er bestemt også sorg i den smukkeste form. Hun giver bare sorgen det ansigt sorgen må ønske den pågældende dag om det er tristhed, vrede, accept, overgivelse, humor eller lethed – hun anerkender dem alle. Hun er pæredansk, hvilket hendes humor røber. Humor har nemlig også en plads i sorgen. 

Har du som læser haft sorg, livstruende sygdom og længsel efter et godt liv med alvorlig sygdom som følgesvend så find Sussi Louise Smiths, for hendes unikke stemme vil finde dig.

Elsker du magisk realisme og har brug for en omfavnende, fortryllende, men alligevel troværdig og “no bullshit voice” til at acceptere livets mørke side, så er Sussi’s stemme for dig. 

Jeg trives ALDRIG med snak om livstruende sygdomme, cancer eller dyb sorg selvom jeg har hjulpet mange mennsker. Så længe det ikke berører mig kan jeg tale om det, men handler det om mig eller mine, flygter jeg langt væk i mit sind. 

Siden mit første møde med “Seashaken light” og nu “Seachanger” har jeg ( oftere end før ) fundet en acceptabel sameksistens med de sider af livet, ikke at jeg løber mod det, men vi, jeg og svær sygdom kan være i samme stue uden jeg flygter. 

Jeg kan ikke anbefale “Seashaken Light” og “Seachanger – Wave Weaver” tilstrækkeligt og den fortjener mere end jeg kan give. 

5 stjerner af 5 mulige overdrysset med stjernestøv. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.