Uncategorized

Hennakunstneren

Titel : Hennakunstneren

Forfatter : Alka Joshi 

Forlag : Alpha

Udgivelsesdato : 1. februar 2022

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Fra bogen.

Jeg fortalte Hans Højhed, at din henna hjalp mig med at undfange Govind. Diskret, selvfølgelig. Hvis jeg skulle anbefale dig til paladset … Nu forstod jeg, hvor hun ville hen. Parvati ville have mig til at forhandle en hustru til Ravi på plads, men hun ville ikke betale for det. Hvilken frækhed. Ud over dygtighed krævede det også tid og kræfter at arrangere et ægteskab. Hun ville uden at kny have betalt en mand med en titel og af høj kaste to-tre gange så meget som det, hun måske ville betale mig. Selv hvis jeg havde sagt ja til blot ti tusind rupier, ville hun have gjort en god forretning. Jeg skulle forvente, at det ville tage ugers, måske ligefrem måneders arbejde, før alle parter var tilfredse. Og det forekom endda til tider, at et tilbud endte med at blive afvist – så hele det store arbejde var forgæves.”

“Hennakunstneren” tager læseren med til Indien i midt 1950’erne. Vi møder til at begynde med den 13 årige Radha. Radhas forældre er døde og hun ved at hun har en storesøster i den lyserøde by, Jaipur. Men for at finde hende må Radha finde den ægtemand storesøsteren Lakshmi er flygtet fra. 

I Jaipur bor Lakshmi, kvinde flygtet fra ægteskab tretten år tidligere og har endelig et liv hun er tilfreds med. Hun kan male fortryllende billeder med henna, og de rige og betydningsfulde kvinder i Jaipur elsker Lakshmis henna billeder og magien de tror følger med. Og inden længe har Lakshmi råd til det hun ønsker sig allermest, sit eget hus, hvor hun bor sammen med sine forældre. Hun ved ikke de er døde og har efterladt en lillesøster som nu er på vej til hende, med hendes mand hun er flygtet fra. 

De tos ankomst ind i Lakshmis liv i Jaipur gør livet kompliceret. 

Ægtemanden vil have penge af Lakshmi og Radha er 13 og ser pludselig ind i de riges liv og ønsker sig det hele.

Lakshmis liv ændrer sig selvom Rahha faktisk er dygtig med sine hænder og kan blande en vidunderlig henna og hjælpe Lakshmi med urteblandinger og krydderier, de sande grunde til at hennakunstnerens billeder indimellem kan gøre kvinder gravide.

Uden de velhavende kvinders lovprisning har Lakshmi ingenting og ét fejltrin – så løber sladderen og Lakshmi mister sine kunder og bliver genstand for ondt sladder. 

Læseren åbner en bog og træder direkte tilbage til 50’ernes Indien. Besættelsen af briterne er ikke langt væk og overalt bliver man mindet om deres tilstedeværelse. De farverige klæder/sarier springer nærmest ud af siderne. Solen bager, blomster, krydderier og olierne kan sanses. Alka Joshis billedesprog er vidunderlig.

At læse “Hennakunstneren” var som at være tilstede i Indien, og man kunne næsten mærke sandet og snavset under fødderne, mangfoldigheden, og alle lyde og stemmer ramte øregangen. Duftene og sanseligheden flyder ud af siderne.

Bogen starter med en opremsning af persongalleriet, som virker for nogen, men jeg kan bedst lide at personerne træder naturligt frem på scenen, selvom persongalleriet er omfattende. 

Fra jeg møder den 13 årige Radha er min opmærksomhed fanget, hendes flugt fra landsbyen og rejse til Jaipur og Lakshmi er troværdig. Mødet mellem de to søstre og deres liv, konflikter, færden og dybe krise holder læserens opmærksom fanget. De 400 sider bogen varede føltes korte og man sidder tilbage med følelsen og at have vandret med de to gennem historien, man får lyst til at rejse til Indien i 1950’erne. 

Som tidligere nævnt et omfattende persongalleri, men ingen kan undværes og alle har betydning for historien.

Alka Joshi får fortalt en smuk historie med rødder i kvindernes kamp for at overleve på den tid i Indien. Deres frigørelse fra et traditionel styret system, hvor kvinder ingen ret havde.

Jeg sidder tilbage med en opfattelse af at historien er liiidt for smuk og lidt for idylisk i forhold til hvad den udspringer fra. Fik kortvarigt for en fornemmelse af at læse en feelgood roman og det tænker jeg ikke bogen er tænk som. 

Jeg faldt for bogen, men efter den sidste side var vendt og jeg havde tænkt over, hvad det er for en historie Alka Joshi fortæller så taber den lidt. Der er ikke altid, og muligvis sjældent, en happy ending på den slags historier. 

Bogen fortjener at blive læst for den er smuk og læseren får en rejse til Indien som er vidunderlig. 

3 1/2 stjerne af 5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.