Uncategorized

Havfruehjerte

Titel : Havfruehjerte
Forfatter : Ingvild Lothe
Forlag . Vild Maskine
Udgivelse : 4 februar 2022


Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


Fra bogen.


Nord var veganer og følte sig moralsk overlegen, men han ødelagde alle, der elskede ham. Han var et mærkeligt sammensat menneske, på grænsen til det ødelagte. Af udseende kunne han minde om en elver, han havde udstående ører, han var lys og kold som barnehud. Han var to meter høj, han havde barndommen i kroppen. Han var så tynd, at jeg måtte lede efter ham i sengen. Hans hjerte var vidt åbent og enkelt, der var ingen følelser i det, sagde han. Han besvimede da han blev vaccineret. Han besvimede hos dyrlægen, da familiens hund måtte aflives. Han besvimede, når han var for varm. Han besvimede, når han var for kold. Han havde brug for uendelig omsorg. Jeg følte straks en forbindelse.


Jeg tænkte: Ham kan jeg elske
.” 


“Havfruehjerte” en en digtsamling. 
Læseren møder en ung kvinde uden navn midt i verden, hvor hun søger efter sig selv, sorgen, kærligheden, og en verden, hvor der er plads til hende. Hun møder Nord, som hun straks kan elske, for han har brug for hende – tolker hun. Hun møder faderen som elsker hende, måske for meget – det er for meget!  Hun vil være moder, men den drøm splintres. Hun flygter, møder håbet, men det er en kortvarig oplevelse.
Havet kalder på hende og hun ved havfruetårer tilhører menneskene. Verden er uudholdelig og hun er til sidst klar over at hun forsvinder.


“Havfruehjerte” er en ung kvindelig sjæl sat under lup i en verden hvor mennesket i sin mest forstyrrede tilstand er i fokus. Livet er hele tiden NU og alt er forstørret. Her er kærlighed som bliver selvopofrelse, kærlighed som bliver slået til det punkt, hvor den er lige ved at forsvinde. Ønsket og drømmen om et barn knust. 
Digtene handler om en lang kamp med og for livet, for kvinden og hvem hun er, kan være, kan blive for at være sig selv.


Digt-romanen søger ind i mennesket og ud, langt ud. Himlen, stjernerne, havet, havfruer og dybet, alt bliver sat i bevægelse og det er ikke uden ironi!


Kærligheden og omsorg er omdrejningspunterne i bogen og der er også en gennemgående ømhed og følsomhed, men det er med de store armbevægelser og en voldsomhed, så det kan virke for meget “in your face” og endda påtaget til tider. Men livet kommer uden facitliste og indimellem skal man “slå hårdt” for at vide hvor grænsen går. Bogen er tilstede med et tydelig nærvær – “tag mig eller lad være” og den råber: “jeg er den jeg er”. 


Læseren skal blive, og blive ved at læse. Hovedpersonen fortjener det.
 
“Havfruehjerte” er anden digtsamling af Ingvild Lothe som i 2016 udgav udgav sin debut “Hvorfor er jeg så trist når jeg er så sød”, en digtsamling som på dansk deler vandene. Begge digtsamlinger er med en tydelig ung stemme som ved hvem hun er og ikke er bange for at tage sin plads i verden. 


Jeg er ikke fan af digte og lyrik; det er fremmed, for fragmenteret, til tider med for store spring i tid, i sprog og i handling. Men indimellem dukker der en form, et sprog og en stemme op som jeg kan holde fast i og sådan har jeg med Ingvild Lothe. Der er mening og tyngde bag. Verden er til tider uudholdelig – også når man er ung, livet kommer ikke med manual og nogle gange gør livet massiv modstand og ondt og der er ikke andet at gøre end at lange ud. 


Ingvild Lothe har for anden gang slået fast at hun fortjener sin plads som forfatter. 


4 1/2 stjerne af 5 mulige.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.