Uncategorized

Gården – Den rene ynk

Titel : Gården – Den rene ynk
Forfatter : Stella Gibbons
Forlag : Sort Kat
Udgivelsesår : 1932


Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


Fra bogen.


Hvis hun ville rydde op i livet på Den rene ynk, måtte hun være indstillet på at møde modstand fra moster Ada. Det var hun ikke i tvivl om. Folk med moster Adas temperament brød sig ikke om et velordnet liv. Stormvejr var det, de trivedes ved; masser af skænderier og smækken med døre og fremskudte hager og ansigter, der var hvidglødende af raseri, ansigter, der lurede i krogene, ansigter der lavede unødig postyr over morgenmaden; masser af skønne muligheder for at svælge i følelser og slå hånden af hinanden for stedse, masser af skønne muligheder for misforståelser og forviklinger og udspionering og mest af alt for at kunne skalte og valte og sætte nye lus i skindpelsen.” 


Overklasse pigen Flora Poste på 19 år mister sine forældre og efter alt er gjort op og betalt er der blot 100 pund tilbage til hende om året. Efter et kort ophold hos en rig enkeveninde bliver Flora nødt til at finde nogle af sine familiemedlemmer at flytte ind hos. Mary, veninden, synes nemlig at Flora skulle finde et arbejde, hun kan nemlig alt andet end forsørge sig selv, det er ikke noget Flora bryder sig om. Så efter mere brevudveksling beslutter hun at flytte ind hos den fattige familien Starkadder på gården – “Den rene ynk”, i det mørke Sussex. Gården er en slægtsgård, hvor der altid har boet Starkadder. Deres breve var skrevet på snavset brevpapir og der var noget virkeligt mystisk ved dem. Flora bliver nysgerrig og tager det som en udfordring, her ligger et arbejde og venter på hende, hun vil ændre forholdene på “Den rene ynk” og hun skal nok komme i mål med sit foretagende. Iver og vilje og modstand mod at skulle tilbage og arbejde – gør hende stærk og målrettet. 
Familiemedlemmerne og medarbejderne på “Den rene ynk” gør intet for at få Flora til at føle sig hjemme, dog opdager hun at de ikke vil have penge af hende. Der er en hemmelighed, der er blevet begået en uret mod Floras far for mange år siden og nu skylder de Flora. Gården svælger i forfald, hemmeligheder, intriger, magt og en uoverkommelig forbandelse, måske. Intet kan standse Flora, alle som en af familiemedlemmerne kommer i kløerne på hende, men kan hun – en overklasse pige, virkelig gøre noget der kan ændre en hel “klans” indoktrinering. 


Kender læseren Jane Austen, Emily Brönte vil bogen vække genkendelse. Bogen “Gården – den rene ynk” er en satire og virkelig morsom parodi på den klassiske litteratur vi kender gennem bla. Jane Austen.  Og både Jane Austen og søsterne Brönte bliver da også nævnt i bogen. 
Figurerne læseren møder på “Den rene ynk” er alle som en karikerede, men ikke så man ikke alligevel falder pladask for dem. Hele den excentriske familie Starkadder og gården de bor på er strippet for alt hvad læseren kender som det smukke landlige i klassisk litteratur. 
Stella Gibbons giver læseren helt vidunderlige sætninger gennem bogen og man er ikke i tvivl om hvad der gøres grin med. 
Sproget er skarpt, let læseligt og jeg grinte meget undervejs og var nødt til et par steder at læse op fra bogen. 
Her er en typisk feminin og stærk kvindelig hovedrolle ( heltinde ) som redder alle mod en grum skæbne – selv dem som overhovedet ikke vil reddes får hun overbevidst om en bedre fremtid – selv bedstemor, matriark og tyran skal ud på sit livs eventyr. 


Bogen er skrevet i 1932 og under en note står der “Handlingen i denne bog udspiller sig i en nær fremtid”, jeg nåede også kort at bliver forvirret da forfatteren nævner 1942 i handlingen. Man skal være vågen – der er mange små snørklede ting at holde øje med i bogen. Figurerne er voldsomt karikerede, men alligevel giver det mening og selvom heltinden Flora får “reddet” og udreddet en masse som ved et trylleslag er bogen en fin fortælling. 


Her møder overklassen en flok ukultiverede bonderøve og alt og alle ender lykkelige og lykkeligt til slut. En historie man skal unde sig selv at læse. Jeg blev så positiv overrasket og  jeg skal have Jane Austens klassiker “Stolthed og fordom” ned fra bogreolen og have den genlæst. 


“Gården – Den rene ynk” fortjener at bliver læst. Sproget, figurerne og handlingen er skarp og umådelig underholdene. Bogen er en klassiker i engelsk litteratur og fortjener et lang og vidtgående liv. Den er tidligere blevet filmatiseret. 


5 store stjerner af 5 mulige


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.