Uncategorized

Tidselhonning

Titel : Tidselhonning
Forfatter : Sara Paborn 
Forlag : Gutkind 
Udgivelsesår : 2021


Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. 


Fra bogen.
Han løftede hånden i vejret og pegede op mod loftet. Deroppe surrede en ensom bi omkring. “Stå stille” hviskede Bo og tog fat om hendes arm. “Det er måske en vagtbi. Hvis vi venter lidt, kan den vise os indgangen til boet”.
“En vagtbi?”
“Ja, du ved sikkert godt, at nogle bier bliver vagter, andre samler føde ind, og nogle bier forlader aldrig boet. De flytter bare rundt på æggene og passer dronningen op.” Hans stemme var så lav nu, at hun måtte holde øret helt hen til hans mund. Bien bevægede sig slingrende ned mod en armstol med ormædt understel.
Bo tog fat om hendes hånd. Hun følte sig svag i knæene. Hvis hun havde kunnet krybe ind i denne tørre håndflade, havde hun gjort det nu, lagt sig til rette som en snegl i sin skal. Hun ænsede knap nok hvor hun satte fødderne, hun hørte kun den tørre, knasende lyd af høvlspåner under fødderne. Bien forsvandt pludseligt”.


Ebba Lindqvist har to forliste parforhold bag sig og hendes karriere som succesfuld samlivscoach ligger også bag hende. Hun havde styr på alt, parforholdet med faderen til hendes søn, de var det perfekte par, indtil hun mødte sin ungdomsflamme. Det forhold gik også i stykker, og nu har hun kun sig selv og småjobs for et margasin og så konstruerer hun krydsogtværs. 
Hun går ved en terapeut Joar – for at få sit liv på ret køl, finde fokus, holde angsten nede og lære at leve med hendes tinnitus. 
En dag læser hun et læserbrev som ændrer noget i hende. En ældre kvinde, Veronica, skriver om en kæreste hun havde i sin ungdom. Hendes mand gennem 60 år er død og nu tænker hun på ham, som hun havde et kort forhold til i sommeren 1955. 
Ad lettere omveje finde Ebba en måde hvor hun kan tage til den lille badeby i Sydsverige, hvor Veronica bor og komme til at interviewe hende. 
Mødet mellem de to kvinder udvikler sig på en måde ingen af dem havde regnet med. 


Handlingen i “Tidselhonning” forløber i to spor. Vi er i 2019, hvor Ebba kæmper med sit lidt forliste liv og tager til Båstad for at interviewe Veronica. Samtidig er vi tilbage til sommeren 1955, hvor Veronica er 17 år, arbejder på sin moders pensionat. Det er året hvor den unge kunststuderende Bo, kortvarigt flytter ind på pensionatet. 
Sara Paborn er en sand historiefortæller med noget på hjertet, bogen er ved første øjekast en feel-good roman, men som man kommer frem i historien fanger man både kant og humor fint flettet ind i begge spor i bogen. 
Sommeren 1955, ved vandet i en smuk beliggende badeby er smukt beskrevet, så hele sceneriet træder ud af bogen. Luften står stille på de varmeste dage, gæsterne lever deres eget liv og Veronica oplever en fortryllende forelskelse. 
I 2019 famler Ebba sig frem – single, uden karriere og uden mand. Et lidt tidstypisk billede af en kvinde med kontrol over alle sider af livet – havde alt – men mistede det og nu ikke kan samle sig selv op og komme videre – der bor lidt af Ebba i os alle, og vi kender hende. Sammenlivscoachen som falder igennem på alle sine egne råd – lidt tragikomisk. 


Veronica og Ebba er to meget forskellige kvinder. Ikke kun alderen skiller dem, men også deres livssyn og erfaring. Forfatteren har fundet to karakter som hver især besidder noget, den anden længes efter, kærlighed, løsningen på de svære valg i livet og hvordan er man tilstede i nu’et. 
Kan man spole tilbage og vælge om – om ikke andet så på tankeplan, og blive tilfreds med de valg man tog.


Jeg flød gennem bogen, ubesværet og indfanget. Det er en feel good bog og så alligevel mere. Læseren ønsker sig hele tiden at vide mere om begge kvinders historie, siderne vender sig selv – og man kan genkende lidt af sig selv i Ebba.
Sara Paborn maler med smukke penselstrøg en tidslomme frem, maleriske landskaber, sommerstemning og tiden hvor man tog på pensionater. Sproget er let og ubesværet.
En smuk bog med noget på hjertet. 


4 stjerner af 5 mulige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.