Uncategorized

Jeg fryser om dine hænder

Titel : Jeg fryser om dine hænder 
Forfatter : Jesper Nicolaj Christiansen
Forlag : Copenhagen Storyteller
Udgivelsesår : 2021


Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget


Fra bogen
Inde i køleskabet logger en klapmyds. Den ligger og kigger på mig med sine store, sorte øjne, som et tøjdyrs. Men det er sådan set ikke det mystiske. Det, der tager det langt forbi underligt, er det faktum, at sælens hoved er et kranium. De hvide knogler skinner i det ubarmhjertige lys fra køleskabet.
“Annaassisoq,” siger den.
Jeg bliver stående et øjeblik og betragter den, så vræler jeg og smækker lågen i. Jeg bakker væk fra køleskabet, men stopper, da jeg mærker tilstedeværelsen af noget bag mig. Drejer langsomt omkring, og der, i den mørke krog bag døren ind til soveværelset, sidder noget på hug. Min første tanke er, at det er et menneske, en nøgen kvinde, og et kort øjeblik tror jeg rent faktisk, at det er hende fra i går, der er kommet tilbage. Den dejlige illusion brister, da jeg ser brysterne. De er store og frugtbare. Hendes ansigt kommer ud i lyset. En stolt kvinde, med tårer løbende ned ad begge kinder, men hendes ansigt bærer ikke præg af sorg. I armene holder hun et spædbarn.”Rasmus er halv grønlænder og halv dansk. En grønlandsk far og dansk mor som drikker. Familien bor i Grønland indtil faderen dør. Da Rasmus hører stemmer/ånder beslutter moderen og lægen på psykiatisk af Rasmus skal sendes til Danmark og undersøges nærmere. Rasmus er skrækslagen og hans venner, ånderne, er bekymrede for om han kommer tilbage til Grønland. I en alder af 7 år får han diagnosen Skizofren.
Mange år senere er Rasmus’s liv på slingrekurs. Som 22 årig har han en skilsmisse bag sig og er hjemsendt fra militæret – Dishonorable Discharge. Selvom han blev skudt og døde i Afganistan og blev reddet af en sæl og en isbjørn ( i ørkenen! ). Livet derefter i Danmark med en PTSD diagnose går med at tage piller, drikke og løbe fra kvinde til kvinde. 
En dag bliver han standset af politiet, han kører rundt i en stjålet bil. Meget overraskende bliver han den dag mødt af en PET-chef som giver ham et tilbud. 
Tag tilbage til Grønland og find den danske justitsministers datter som forsvandt i Tasiilaq eller få en enkeltbillet til Sikringen ( en landafd. for de mest syge, behandlings- og plejekrævende psykisk syge i Danmark. ) 
Rasmus hader at skulle til Grønland, hader tanken om at møde sin mor. Men damen fra PET skræmmer ham alligevel mere. Så “next stop Grønland”!
Hans tidligere venner – ånderne – taler højere nu han nærmer sig Grønland og der skal mere medicin og alkohol til for at holde dem på afstand.


Første indtryk af bogen – sikke en smuk og usædvanlig forside, da jeg så derefter læste bagsiden, blev jeg lidt forundret – for den harmonerede slet ikke med den smukke forside. 


Bogen er, hvad jeg vil kalde en ægte artic noir. Her er fart og fandenivoldskhed fra start. Sproget er råt, skarp og uden en pæn og udglattende vending. Og bogen fremstår samtidig nøgen og blottet. 
Hovedpersonen Rasmus er alt det vi tror, vi ved om en med hans livsforløb. En mislykket barndom i Grønland, en alkoholiseret forælder, en ok uddannelse, gift og skilt i en alder af 22 år og kort militærkarriere. Det gik galt – manden har en diagnose, er misbruger, han afskyer samfundet, bruger kvinder og lever næsten fra time til time, mens han holder dæmoner på afstand. Intet er pakket ind i omsorg og empati. 
Grønland er hvad vi får serveret. Koldt, mørkt, fyldt med overgreb og drankere. Det hele er udkanten af udkanten og fremstår som det allermest mislykkede. Take it or leave it! 
Bogen er en pageturner og som siderne vender sig selv og læseren vender sig til tonen og de “skarpe kanter” dukker en anden sandhed frem, en anden Rasmus og en anden fortælling. 
Da min “ordentlighed” ikke længere reagerede på de mange racistiske udtalelser, udstødelsen, misbruget, skarpheden, pædofilien, fanatismen og tonen – opdagede jeg et afsavn, kærlighed og ensomhed i hovedpersonen, og samtidig at være udråbt som “Messias-figur”, alt det er for stort at bære af et menneske. At være “fanget” in between kulturer og skubbet så langt, så kun ligegyldigheden har betydning – derude kan man enten styrte eller rejse sig. 
Bogen har taget meget af inuittroen med sig og Rasmus har sine rødder dybt forankret i Grønlands egen religion og bevæger sig gennem det meste af bogen mellem virkeligheden og det overnaturlige. Fascinerende læsning og smukt indflettet i historien. Og her er også bidder af Danmark historie.


Bogen er som nævnt en pageturner og plottet – genialt. Bogen vil muligvis skubbe til læserens grænser, men det gør ikke noget – for det giver mening. Om man kan elske Rasmus-figuren er et godt spørgsmål. Jeg fik til sidst forsiden til at passe til den rå og fandenivoldske artic-noir, og den forbliver smuk – nu bare med en dybere mening. 
Jeg er begejstret for bogen – den gør intet for at behage, hvilket er tiltalende, hvis man ikke lader sig provokere, hvad jeg faktisk gjorde i starten. 


4 1/2 ⭐️ af 5 for denne spændingsroman. 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.