Uncategorized

Gopler ældes baglæns

Titel : Gopler ældes baglæns

Forfatter : Nicklas Brendborg

Forlag : Grønningen 1

Udgivelsesår : 2021

Bogen er et anmeldereksemplar.

Fra bogen.

” De fleste teorier om aldring betragter det at blive ældre som noget, der påføres organismen udefra. At kroppen tager skade ligesom en bil, der bliver uden tilstrækkelig vedligeholdt. En lille niche af forskere har imidlertid formuleret teorier, der anskuer aldring på en helt anden måde. For hvad nu, hvis aldring er noget vi gør ved os selv? Noget, der er programmeret ind i os, som en telefon med vilje gøres langsommere, efter at den nye udgave er kommet på markedet.”

Umiddelbart giver det mening: Hvis gamle dyr aldrig dør, men lever evigt og samtidig får afkom, ender der med at være så mange dyr, at al maden bliver spist, og alle dør af sult. Det er ikke en særlig smart evolutionær strategi.”

Jagten på evigt eller et meget langt liv har fundet sted næsten lige så længe mennesket har eksisteret. Og inden videnskaben for alvor kom på banen – var evigt liv noget man kunne finde/købe hos alkymister og kvaksalvere. I dag er videnskaben i stand til at se de mindste partikler, mikrober og indehold i vores celler og de kan se ind i kroppen og hjernen. Alt sammen en god start når man vil forstå hvorfor kroppen ældes og hvad man kan gøre for at sænke farten af vores aldring og måske endda spole “tiden” tilbage. 

Et omfattende arbejde som bygger på historisk og nyeste forskning. Hvilket ikke kun foregår på et klinisk laboratorie. I “Gopler ældes baglæns” tages læseren med på en rejse – en lang og interessant rejse til nogle af verdens fjerneste egne. Læseren læser om planter, bla. det 5000 år gamle Methuselah – en børstekoglefyr. I dyreriget møder vi blandt mange gopler ( Turritopsis ) hvaler, og den meget lidt kønne nøgenrotte. Nok er den utiltalende, men den har “superpowers”; en af dem er dens evne til at undgå kræft – den power vil vi alle gerne besidde. Vi møder mennesker som er utrolig interessante – nogle i kraft af deres opholdssted, genetik, madvaner m.m. Rejsen er også indad – ind i kroppen, organerne og i cellerne. Og vi lærer om de mikrober ( hedder det vidst ) som bor i og på os. 

I dag er videnskaben kommet langt og der er et tydeligt billede OG en mulig plan – men som altid er intet mejslet i sten. Der er stadig modstridende forsøg og tests man ikke forstår. 

Intet i bogen er præsenteret i tal, statistikker eller kedelige passager! 

Jeg var ikke helt sikker på, hvad der ventede mig i denne bog, men bagsideteksten og titlen havde fanget min nysgerrighed til fulde. 

Bogen er i 3 dele. Naturens Vidundere, Forskernes opdagelser og den sidste Gode råd.

Forfatteren formidler så læseren er fanget. Der bliver zoomet helt ind på den mindste lille detalje og efterfølgende bliver der sat widescreen på, så det hele giver mening i en forståelig og logisk sammenhæng. Og i afslutningen af hver del bliver der afrundet. Allerede her kan man tænke KEDELIGT – men nej, jeg var top underholdt og min nysgerrighed blev større og “mere” undervejs. Det eneste sted/er hvor jeg måtte kæmpe for at følge med var på diverse navne – det var lige før tungen fik en forstuning og jeg måtte klappe stavelser, for at få det på plads!

Jeg har lært meget undervejs og tænker over min levevis og vigtigst – hvem og hvad lytter jeg til når vi taler om antiaging. Bogen giver gode råd og gør opmærksom på at alt hænger sammen. Kroppen – den fysiske og mentale sundhed, dine gener og ydre påvirkning – ALT spiller en rolle. 

Der er flere ting jeg ihvertfald vil huske ALTID! Brug tandtråd, vask hænder og lad være med at tage antioxidanter som kosttilskud. ( det gjorde jeg faktisk – men det er slut nu! ) 

Der er utrolig meget viden i “Gopler ældes baglæns” men jeg sidder tilbage med følelsen af at have læst noget alvorligt, interessant og virkelig underholdende – krydret med humor uden det ødelægger hvad bogen også er – nemlig videnskab. Videnskab om antiaging og seriøs forskning for dig og mig. 

Jeg er begejstret og imponeret, imponeret over hvor dygtig en formidler forfatteren er. Jeg har delt meget af hvad jeg har læst med fam. og venner allerede – simpelthen fordi jeg blev overrasket og imponeret over hvad jeg læste. 

Naturen, dyrene og mennesket er utrolige og det vi ved med sikkerhed er nok, hvor lidt vi i virkeligheden ved. 

5 store stjerner ⭐️ for en videnskabelig bog skrevet til alle os som ikke er forskere, men bare gerne vil gøre hvad vi kan for at være sunde og (måske) unge så længe som muligt. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.