Uncategorized

Bubu fra Montparnasse

Titel : Bubu fra Montparnasse
Forfatter : Charles-Louis Philippe
Forlag : Sort Kat
Udgivelsesår : 2021 – udgivet første gang 1901

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Fra bogen.
“Tiden gik. To år fløj afsted, og med dem Maurices fem tusind francs. Bores skæbne bliver ikke beseglet på en enkelt dag, når vores fem tusind francs efter to års samliv er brugt op: Det sker gradvis og hen ad vejen, i kraft af vores handlinger og de mennesker, vi omgås. Berthe havde længe vidst, at de, der bliver offentlige piger, bare gør som alle andre. Maurice ville hellere have indrettet sig på en anden måde, men han resignerede og var faktisk ikke specielt ulykkelig. Godt nok følte han ejerskab, men lidt på samme måde som en boligejer, der lejer fast ejendom ud. Berthe strittede ikke imod, da Maurice en aften sagde: Hør engang, hvis nogen kommer med frække tilbud, når du er på vej hjem, så bare gå med dem. Vi kan godt bruge pengene.”


“Bubu fra Montparnasse” foregår i Paris i begyndelsen af 1900 tallet hos dem på den laveste rangstige, nemlig de prostituerede, alfonserne, de fattige som kommer til Paris med store drømme m.m.
Maurice Bélu er opvokset i Plaisance-kvarteret, hvor hans mor har en lille butik. Han arver på et tidspunkt fem tusind francs efter sin far, får sig en sød ung kæreste og flytter sammen med hende på et lille hotel i Rue de l’Ouest.
Maurice er livsnyder – penge og en kvinde – så er livet godt. Lille smukke Berthe må opgive sin læreplads som blomsterpige og blive prostitueret da Maurices arv slipper op. Det er ikke med sorg i sindet – det er bare sådan livet er.
En aften møder Berthe den unge Pierre Hardy som er kommet til Paris som kontorist. Han falder pladask for den lille Berthe og kurtiserer hende, selvom han ved hun er prostitueret.
Livet for de fattige leves på Boulevard Sébastopol under de elektriske buelamper. Overfladen er poleret, men under den er det hårdt arbejde for de fattige, de prostituerede, de som lever fra hånd til mund.
Maurice er småkriminel og slå fra tid til anden Berthe. Berthe får syfilis og beskylder Pierre og hun kommer på hospitalet mens Maurice kommer i fængsel.
Intet er usædvanligt, for sådan er livet for de fattige på gaden i Paris.

Læseren træder ind i en tidslomme i Paris og på den 125 sider korte bog får man en overvældende sanselig oplevelse af en lille gruppe af unge mennesker i datidens Paris.
Selvom titlen er “Bubu fra Montparnasse” kunne den lige så godt have haft titlen “Berthe fra Boulevard Sebástopol”. Vi oplever livet med og gennem Berthe som er meget bevidst om sit liv og drømme. Hun ved hvad hun gør og kæmper for at overleve, fysisk og mentalt.
Hun ved at hendes historier er drømme og løgne, men hun beder sine venner om at lytte alligevel og drømme med hende.

Bogen var hurtig læst og den maler ikke et romantisk eller for den sags skyld sørgeligt billede af karaktererne. Den synes derimod at være forfatterens nøgterne syn på personer og begivenheder.
Bogen skulle efter sigende bygge på forfatterens egen historie, møde og forhold til den prostituerede Maria, da han som ganske ung flytter fra landet og ind til Paris.

I forordet af T.S. Eliot skriver han “Uden sammenligning i øvrigt står Bubu som indbegrebet af Paris, på samme måde som nogle af Dickens’ romaner står som indbegrebet af London.”

Jeg faldt pladask for “Bubu fra Montparnasse og den vil blive læst igen.
4 1/2 ⭐️ af 5 mulige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.