De store stjerners tid.

Titel : De store stjerners tid.
Forfatter : Finn Wiedemann
Forlag : Brændpunkt
Udgivelsesår : 2021

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren.

“Når magien var gået ud af alt det, vi tidligere havde brugt timer på i hinandens selskab, så var det ikke mindst fordi, vi havde fået nye interesser. Piger og musik i nævnte rækkefølge. Ikke fordi der var nogen af os, der havde særlig erfaring med det første, men vi anså det for overvejende sandsynligt, at det snart blev tilfældet. Det var et spørgsmål om timer, dage, i værste fald uger eller måneder.
Jo længere tid vi ventede, desto mere optog det os. Især Torben. Vi sammenlignede pigernes fordele og ulemper, skrev top ti lister hver uge, hvor pigerne henholdsvis kunne rykke op og ned, og hvor nye piger blev testet. Toptilisten og dens placeringer blev højtideligt markeret af en lille jingle.”

Det er begyndelsen på sommeren 1975, de unge mennesker er færdige med de skriftlige eksamener i skolen og venter på at få de mundtlige overstået.
Torben og Jan planlægger møjsommeligt hvilke piger det skal scores ( Mette og Marianne ) til en fest hos Marianne. Toben har lavet et kassettebånd med nøje udvalgt musik og de har planlagt at komme tilpas for sent!
Mariannes forældre ‘kærlighedskarusellen’ og sømanden var ikke hjemme og de to unge mænd får fat i pigerne.
Alt går fint indtil en dag Jan og Mette går tur med Ralf ( Jan’s hund ) og de finder et lig i skoven. En arm stikker op af jorden hvorpå der står Tove. Tove er Mariannes mor, så det går op for de unge mennesker at liget de har fundet er sømanden.
Ungdommens sorgløshed bliver rystet og verden ændrer karakter.

Mordet optager især drengene og de gør deres for at løse mordgåden. Marianne og hendes mor -kærlighedskarusellen – forandrer sig. Sommeren ankommer med høje varme grader. Den første kærlighed er skrøbelig og skoleklassen spredes for alle vinde. Nogle skal videre på gymnasiet og andre andet steds.
Hvor længe kan man holde fast i det man inderligt ønskede sig – den gang livet var enkelt – nu hvor alle forandrer sig, vokser og får et større udsyn mod verdenen.
Bogen er underholdende da vi støder på de to drenge Jan og Torben første gang – forfatteren åbner et vindue indtil et typisk ungdomssind, ca 16 år, i 1975.
Det blev ikke vildere end at spille LP’er over på kassettebånd, spille guitar og snakke om piger. Tiden var sorgløs og verden tilhørte de unge. Midt i denne sorgløse og vidunderlige boble, de unge levede i, bliver der begået et mord og et nært familiemedlem bliver syg.

Læseren kigger ind i en forunderlig verden som langsomt ændrer sig og man er draget. Karaktererne er genkendelige og simple. Ikke naive simple – men skarpe og tydelige, så tydelige at de næsten alene kunne fremmale et 1975 samfund som vi husker det, eller ihvertfald forstiller os det.
Plottet er ikke gennemskuet før i slutningen af bogen og faktisk genialt.

Bogen starter i nutiden med at Mette ringer til Jan og fortæller at hendes far ligger for døden og han gerne vil se dem. Jan smider hvad han har i hænderne og kører mod Odense for at møde Mette og tage på sygehuset.
“De store stjerners tid” er et øjeblik – et øjeblik i en bestemt gruppe unge menneskers liv. Det er en bog om hvordan verden bliver større, om familier, om stærke relationer, lidt om politik og en krimi.

En fin bog som jeg nu – er meget glad for at have læst.

Forfatteren Finn Wiedemann er uddannet Cand. Mag og har en ph.d. i kulturanalyse. Han har tidligere udgivet bøger, bl.a. Uddannelse under naturlig forandring, På kanten af ledelse, Vinterkrigen, H C Andersen-mordene ( krimi ) og Blodbøg ( krimi ) m.fl.

4 ⭐️ af 5 mulige