Den hemmelige arv

Titel : Den hemmelige arv
Forfatter : Natasha Lester
Forlag : Alpha
Udgivelsesår : 2021

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Fra bogen
“Pludselig fik hun øje på noget som nærmede sig med lynets hast; en Lancaster, stor som en elefant, på kollisionskurs direkte mod hende. Hun bandede for sig selv og rykkede styrepinden helt tilbage for at få Spitten op på halen, samtidig med hun gav fuld gas. Hun var nær ved at dukke sig, som om det ville hjælpe, da hun skrækslagen fik et glimt af den bagerste skytte i Lancasteren. De kiggede hinanden lige i øjnene. Han var ikke mere end en armslængde væk.
Hun fortsatte op i skyen, mens hun rustede sig mentalt til, at halen på det kæmpestore kampfly nok klippede undersiden af hendes fly, men Lancasteren var gudskelov gået ned, da hun instinktivt gik op. Der var ikke sket noget. Men nu var hun til gengæld fanget i skyen og kunne intet se.”


Den historiske roman bevæger sig i tre tider. England 1939, Paris 1947 og Cornwall 2012 og flettes smukt sammen af handlingen.

I 1939 møder vi Penrose familien, som bor i et lille hus smukt beliggende ud til havet i Cornwall. Vanessa Penrose er alenemor og bor sammen med sine to piger Skye og Liberty. Vanessa er spåkone og pilot. Og holder nogle interessante fester. Pigerne passer meget sig selv. Skye elsker havet, stranden og himlen, hvorimod Liberty hader det! De to piger har et anstrengt forhold til hinanden og Liberty bider, sparker og er meget udadvendt. Men Skye er overbærende overfor sin lillesøster.
En dag møder hun drengen Nicholas og de får et særligt venskab. Og Vanessa lærer både Skye og Nicholas at flyve.

Tiden går og pludselig er vi ved Anden Verdenskrig og de tre børn er blevet voksne. Nicholas er i USA og Skye kæmper for sin ret til at flyve og på den måde forsvare sit land – men hun er kvinde og må derfor kæmpe hårdere end mændene for sin plads som pilot. Skye og Liberty er på et tidspunkt gledet fra hinanden og Skye har opgivet sin søster.

I 2012 i Australien møder vi Kat, som er modekonservator, en dag får hun en opringning fra sin mormor Margaux om hun vil tage til Cornwall til et hus hun har -smukt beliggende ud til havet. Kat er skilt og har to små piger. Hun tager afsted og finder 65 usædvanlige smukke kjoler fra Dior, den ældste er fra 40’erne og så er der kjoler frem til i dag. Kat anede ikke at Margaux havde et hus i England eller hvad tilknytning hun har til Dior.
Historien er kun startet…..

Jeg sidder tilbage med følelsen af at have læst en historisk perle, hvor læseren kigger ned og zoomer ind i et øjeblik i verdenshistorien og Anden Verdenskrig, hvor kvinderne er i fokus. Natasha Lester har atter skrevet en vidunderbog om stærke kvinder.
Det er ikke en slægtsroman, men vi følger en fam. fra 1939 og frem til nu, og de prøvelser de står igennem da de kommer til at befinde sig midt i Anden Verdenskrig og hvad det gør ved dem.
Natasha Lester starter helt enkelt med et lille persongalleri, men gennem bogen væver hun stærke og smukke mennesker ind i historien – især stærke kvinder som kæmper for sig selv, hinanden og overlevelsen. At kunne overleve nogen frygteligt og leve videre.

Der er fakta og fiktion vævet tæt sammen, personer, begivenheder, og steder alt sammen så læseren er tilstede.
Bogens længde er 466 siden og ikke en side for lang. Jeg kunne have læst endnu mere og ofte kom jeg gennem kapitler med tårer i øjnene og en klump i halsen.

Bogen er uendelig smukt skrevet – selvom der er passager hvor det bliver grumt og næsten uhyggeligt – ud af tragedier vokser mennesker med en uendelig styrke til at overleve og gemme, men ikke glemme smerten.
Det er krig, mode og mennesker; alt sammen i en umådelig smuk historisk roman. Historien væves frem for øjnene af læseren og styrken bogen indeholder, når man som læseren lukker bogen, er vidunderlig.
Det hele starter med to børn på stranden i Cornwall og slutter med det smukkeste løfte i et næsten andet liv – et løfte som har samme styrke som dengang med stranden, havet og himlen som vidne – hvor verden lå for deres fødder.

Sidst i bogen er et afsnit hvor forfatteren skriver om hvordan hun fik idéen til bogen og om hvad der er fakta og fiktion gennem romanen.
Natasha Lester har udgive flere bøger og en tidligere på dansk; Den franske fotograf. Har man læst den vil man finde et lille “gæstevisit” fra en af karaktererne derfra. Jeg elsker begge bøgers historier, deres vidunderlige persongalleri og indfletning af historisk fakta. Mest af alt Natashas Lester evne til at skrive smukke og stærke romaner frem, med noget der føles om lethed. Som ved endt læsning har en styrke ud over det sædvanlige.
5 ⭐️ af 5 mulige overdrysset med kaskader af stjernestøv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *