Uncategorized

Værelse samlet af kvinder

Titel : Værelse samlet af kvinder
Forfatter : Katrine Grünfeld
Forlag : Grif
Udgivelsesår : 2021

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Fra bogen.
Hvordan fortælle sine børn, at sorg er hulter til bulter, ingen rækker af ordnede ord, ingen hele sætninger, ingen god ro og orden, ingen rettidig omhu.”

Hovedpersonen i “Værelse fuld af kvinder” bliver skilt ( hun går ) fra sin mand og to teenagere. Hun flytter sammen med sin veninde M, som er læge og selv fraskilt et halvt år forinden. Hun – vores hovedperson – er 52 og samtidig i overgangsalderen. Sorg er ikke en lineær og fremadrettet bevægelse. Vi følger hende i et års tid sammen med M i M’s lejlighed, mens hun oplever opture og mørke nedture. Hun skal gennem sorgen og finde sig selv, være en single mor til to “typiske” teenagebørn.
M er en veninde som stiller op – hvadenten det handler om opkast, uoverskuelighed . angst eller en opmuntrende bytur.

Hovedpersonens mor “hepper” fra sidelinien og er bla. lykkelig over den endte menstruation og hendes eget liv efter skilsmissen med hovedpersonens far.
“Min kusse er våd igen og jeg er så glad for min nye bordplade i eg, bare vent”.

Året går – hovedpersonen “overlever” skilsmisse og de mange små og store sorge som er forbundet med ( kan være ) en sådan. Hun føler igen sine børn elsker hende, at hun kan se en fremtid og hun vælger at tage på en lille rejse.
Overgangsalder, en forandret krop, at være vokset fra sin mand, børnene er store med et næsten eget liv og en modig og selvvalgt skilsmisse. Alle ens tidligere veltilrettelagte roller forandres og kan man følge med. Den kvindelige psyke er blottet og læseren er med helt tæt på – i tankerne – i dialogerne og de til tider helt umulige handlinger, som ikke kan være anderledes for hovedpersonen, især mærker man kærligheden og længslen hovedpersonen har efter sine børn.

Bogens tekst er sat stramt op, næsten som digtform og suger læseren ind i bogen.
Bogen er bestemt ikke en selvhjælpsbog – en romantiseren af skilsmisse eller overgangsalder, alligevel hepper man på hovedpersonen, dog ikke som mormor!

En kvindebog – om at være indeni og udenpå i en forandret krop – om at leve, overleve og finde sig selv igen. Om at omfavne det nye og acceptere når der må rødvin, smøger, verdens bedste veninde til, veninder er heller ikke perfekte og at kunne gå i byen og føle sig som den lækreste sild.
Jeg var og er begejstret – her er alvor, upolerede kriser og humor. Jeg er ikke skilt, men faldt for hovedpersonen og M alligevel – to fantastiske og helt almindelig kvinder.
4 ⭐️ af 5 mulige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.