Nordland

Forfatter : Jan H Hansen
Forlag : Brændpunkt
Udgivelsesår : 2021

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatter og forlag

Danmark var vel nærmest et orgie af renhed, men samtidig kvalmende som snavs. Her mødte man retfærdighed i sin fuldkommenhed, før man igen blev stuvet bort. Så længe det hed noget pænt som normaliseringsanstalt eller genopretningslejr, var der ingen indvendinger. Danskerne undgik for alt i verden smerte og ubehag, men endte med en følelse af livløshed i en redigeret og konstrueret virkelighed, mente David.”

Katrine, som er arisk dansker forelsker sig i David, en jøde fra ghettoen. De forelsker sig og på den måde slipper David ud af ghettoen. Der holdes øje med David ( staten ). Jøderne kan indlemmes i samfundet som muselmanere – når de har bestået en test.
Katrine og David flytter sammen – på trods af Katrines families modstand. Jøder er ikke noget for Katrine, som uddanner sig til forkynder i Faderkirken.
Det unge pars første tid sammen er forelskelse, trods mod samfundet og læsning i sengen. Bøgerne er af papir og hjembragt fra det aflåste bibliotek af Katrine. Katrine er mere forelsket end David og vil gerne have et barn med David, hvilket er lovbrud da man ikke må blande den ariske race med noget “urent”.
Katrines venner anser David som noget eksotisk der bla. kan lave spændende mad.
Efter flere år og problemer mellem Katrine og David – forsvinder David. Han kæmper med sig selv, religion, staten, tiden og føler sig udenfor – ligegyldig hvad han mener eller foretager sig.

Sideløbende med historien om det unge par møder vi Søren Rathe, som arbejder for GLADIATOR SIKKERHED. Da Katrine var barn var Søren Rathe ude ved Katrines mor og installere et omfattende sikkerhedssystem – noget som i sidste ende fik alvorlige konsekvenser for Søren Rathe. GLADIATOR SIKKERHED er ikke kun for kunden – men også for dem som gerne vil vide hvad der foregår overalt i samfundet!

Efter endt læsning af “Nordland” sidder jeg tilbage med forvirring. Bogen starter med en beskrivelse af Søren Rathe og hans arbejde og her kan man allerede fornemme at verden er en anden end den vi kender. Og læseren støder første gang på ordet datapladen – senere kommer folkeskærmen og datamaten. Scenen er sat i “en forstad til en forstad, i en landsdel i udkanten af Eutopia” – hvilket her er det vi kender som Århus. Bøger af papir er sjældne og på det nærmeste forbudte. Visse bøger er forbudte som “Brave New World” af Aldous Huxley, hvorimod “1984” af George Orwell tolereres.

Danmark fremstår som et totalitært samfund med dybe rødder i nazismen. Der kører et realityshow “Stem dem hjem” der handler om flygtninge. Seerne kan på folkeskærmen se flygtninge blive skudt i flygtningebåde af Eutopias grænsepoliti. Ikke nok med at jøderne bor i ghettoer, de må heller ikke opholde sig på offentlige steder.
Helt udenfor problemerne i det post-nazistiske Danmark – af den ariske race – dukker pludselig en Sufi mester op. En blind Sufi mester med en grillbar.

Jeg kan ikke finde tiden, hvori bogen foregår. Er det lige efter Anden Verdenskrig, nutid eller fremtid. Jeg læner mig op af at det må være i en dystopisk fremtid. Forfatteren kalder selv bogen en kontrafaktisk roman – hvilket jeg kan tilslutte mig og han er bla. inspireret af Margaret Atwoods “The Handmaids Tail”, hvilket jeg også sagtens kan se.

Jeg for vild i bogen og mistede den røde tråd – hvis den er der? Karaktererne blev væk i alt snakken og det nazistiske, totalitære, ariske, samfundet og den manglende tidsfornemmelse.

Forfatter Jan H Hansen er uddannet cand. mag. i dansk og idehistorie fra Århus Universitet 2003. Han har tidligere udgivet bogen “Atomiseret ud i alting – smadreroman”

Jeg kan have misforstået bogen og dens budskab.
1 1/2 ⭐️ af 5 mulige.

2 Replies to “Nordland”