De uadskillelige

Titel : De uadskillelige
Forfatter : Simone De Beauvoir
Forlag : Gyldendal
Udgivelsesår : 2020 – skrevet i 1954

Fra bogen.

“Til Zara
Når jeg har tårer i øjnene her til aften, er det så fordi du er død, eller fordi jeg er i live? Jeg burde dedicere denne historie til dig, men jeg ved du ikke mere er noget sted, og det er med et litterært kunstgreb at jeg taler til dig her. I øvrigt er dette ikke virkelig din historie, men bare en historie, der er inspireret af os. Du var ikke Andrée, jeg er ikke denne Sylvie som taler i mit navn.”


Vi møder pigen Sylvie Lepage, en ung rebel indtil den dag en af hendes tanter konstaterer “Sylvie er besat af dæmonen”, siden da retter Sylvie ind, som i trods. Hun “bruger krigen og religion” – Gud bliver dog ikke ved at være en magtfaktor i Sylvies liv. Sylvie møder første dag efter en skoleferie Andrée, da Andrée har valgt
at sidde ved siden af hende i Sainte-Marguerite klassen (en pigeskole styret at nonner). Andrée er kun 9 år, lidt yngre end Sylvie og lige startet i Sylvies klasse, men med en livsgejst som ingen havde set komme. Andrée er ikke gammelklog eller flabet – men lige på grænsen. Det bliver starten på en usædvanlig kærlighed historie. De to piger bliver bedste venner.

Sylvie tænker at Andrée har et stort liv i vente. Andrées familie er stor, der læses, leges og diskuteres indtil den dag Sylvie gør en opdagelse ved middagsbordet hos Familien Gallard.

Ved bordenden bombarderede tvillingerne hinanden med brødkugler; fru Gallard smilede og lod dem gøre det. For første gang stod det mig klart at det smil gemte på en fælde. Jeg havde ofte været misundelig over Andrées uafhængighed; pludselig forekom det mig at hun var meget mindre fri end jeg. Bag sig havde hun denne fortid, rundt om sig dette store hus, denne kæmpestore familie: et fængsel hvis udgang man omhyggeligeligt bevogtede”

Sylvies kærlighed til Andrée falmer ikke – den forandres mens hun ser hvordan Andrée kæmper med frigørelsen, hendes kvindelighed, religion og kærligheden til den unge mand Pascal.
“De uadskillelige” er fra Gyldendal Skala-serie. Gyldendal Skala er nye klassikere til en ny tid.
Vi er træder ind i bogen, i Paris i det tidlige 20’ende århundrede. Kvinders rolle i familien og livet er mejslet i sten. Sylvie og Andrée kommer fra to meget forskellige familier. Andrées familie tilhører det bedre borgerskab mens Sylvies familie tidligt mistede deres formue.

Bogen handler om frigørelse, kvinders frigørelse, kærlighed og venskaber. Bogen er en kærlighedserklæring til Simone De Beauvoirs egen barn/ungdomsveninde Zara. Så Andrée er Zara mens Simone taler gennem Sylvie.
Slutningen er givet fra første side, men rejsen derhen er smukt fortalt med en indlevelse som man ikke ofte støder på i litteraturen. Jeg er dybt betaget af sproget og Simone De Beauvoirs mange beskrivelser. Udover de to hovederpersoner finder jeg fru Gallard interessant og hvordan hun helt systematisk binder Andrée på hænder og fødder, for at slukke hendes “frihedstrang.”

“De uadskillelige” er en smuk fortælling i mere end en forstand.
5 ⭐️ af 5 mulige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *