Uncategorized

Den udødelige historie

Titel : Den udødelige historie
Forfatter : Karen Blixen
Forlag : Gyldendal
Udgivelsesår : 1958. Nyudgivelse 2020

“Den udødelig historie” er en del af bogen “Skæbne-anekdoter” hvor temaet synes at være forholdet mellem det fortalte liv og virkeligheden.
“Den udødelig historie” blev i 1964 filmatiseret af amerikaneren Orson Welles.

Fra bogen.

“Historien skal gøres om til virkelighed,” sagde han meget langsomt. “Én sømand i verden skal fortælle den, fra begyndelsen til enden, med alt hvad der sker i den, sådan som han virkeligt, fra begyndelsen til enden, selv har oplevet den.”


I sidste halvdel at forrige århundrede boede der en gammel tehandler i Canton. Han var rig – så rig at han ikke behøvede at tænke på penge. Men han var en af den slags mænd som levede og åndede for penge. Han havde arbejdet hårdt hele sit liv – og sad nu i sit store smukke hus – var syg og kunne ikke sove om natten, alle nætter synes at være uendelig lang.
Han fik en af sine trofaste unge medarbejder til at komme til huset og læse regnskaberne op til den lyse morgen.
En nat var der ikke flere regnskabsbøger tilbage at læse højt fra. Og efter en kejtet og ubehagelige samtale fortæller den unge Elishama sin arbejdsgiver, Mr. Clay, en historie om en sømands beretning om hvordan sømanden tjener en fem-Guinea i en fremmed havn.
Mr. Clay kender historien og tror den er sand. Stor er hans overraskelse da Elishama holder på at den er usand. Efter lidt samtale beslutter Mr. Clay at Elishama skal hjælpe ham med at gøre historien til virkelighed. Den unge Elishama indvilliger.

Spørgsmålet er, om penge kan gøre en fiktiv historie til virkelighed.

Jeg vover den påstand at “Den udødelige historie” er en typisk og karakteristisk Karen Blixen fortælling. Det er en historie med en iboende historie. Jeg er muligvis forudindtaget da jeg er begejstret for Blixen’s storyteller-stil og har tidligere læst “Den udødelige historie”. Historien – som Blixens andre fortællinger er med mennesker i fokus, relaterbare temaer og drysset med lidt mystik. Men det er hendes “stemme” jeg er forelsket i.
Hun er elsket af mange, men lige så mange bryder sig ikke om hendes fortællerstil. “Den udødelig historie” er hurtigt læst og personerne Mr. Clay, Elishama og Virginie vokser i løbet af den korte historie, især er jeg fascineret af den unge Elishama. “Den udødelig historie” fortjener sin tid – igen – i nutiden. Den lille nyudgivelse har en smuk forside som man får lyst til at tage op og kigge i. Historien er selvfølgelig stadig at finde som en del af “Skæbneanekdoter”.

4 1/2 ⭐️ af 5 til “Den udødelige historie”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.