Uncategorized

Pletfri

Titel : Pletfri
Forfatter : Peter Qvist
Forlag : Brændpunkt
Udgivelsesår : 2020

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren.

Fra bogen.

Da Knud kommer til sig selv, er det hans indtryk, at der kun er gået et øjeblik, og han prøver febrilsk at overbevise sig selv om, at der bare var tale om et mindre ildebefindende. Måske er forklaringen endda så simpel, at han havde lænet sig for meget og fået overbalance. Men så kommer han i tanke om den kvælende fornemmelse i brystet og de uregelmæssige hjerteslag”.

Knud er en ældre herre på 77 år som efter at have mistet sin hustru Betty for et år siden lever et trist og begivenhedsløs liv.
Dagene går med simple gøremål, ture med hunden Freja, lidt kortspil med vennerne, cykelture ind til byen. Han må cykle nu fordi datteren Sophie ikke mener det er sikkert for ham at køre bil længere. En beslutning han ikke er helt enig i. Han taler stadig med Betty, som hans hustru hed, det lovede han hende da hun døde. Det var svært i starten, men han er blevet bedre.
Knud har forskellige helbredsmæssige problemer som han planlægger at opsøge lægen med – det er bare lidt bøvlet at få bestilt tid. Et af problemerne prøver han selv at løse. Han har nogle mørke pletter rundt omkring som han smører med en urtesammensætning han selv har lavet. Han er dog ikke helt sikker på at det hjælper.
En dag er Freja væk og det samme er Betty’s smykker. Da han ringer til datteren er hun ikke helt sikker på at Knud har helt styr på virkeligheden og det irriterer Knud. Freja dukker op igen og det samme gør en ung fyr.
Fyren, som hedder Birger, er en dejlig adspredelse for Knud, men hvad vil han Knud og er han indblandet i de indbrud der foregår i kvarteret.

“Pletfri” er historien om at være udenfor, ældre og alene midt i et travlt og aktivt samfund. Om ikke helt at føle sig “rigtig”. Knud skal efter sin hustrus død tage vare på sig selv og datteren og børnebørnene. Betty var den sociale, den der tog sig af dem omkring sig.
Birger, som tager kontakt til Knud i historien, er allerede som barn blevet “dømt ude”. Han passer ikke ind på normalitetens smalle sti, har ingen uddannelse og kun småjobs. Der er også kriminalitet indblandet.
I historien møder vi også rockeren Gustav som bor i en “rockerborg”.

Forfatterens Knud, Birger og Gustav er ude iblandt os og kæmper hver især for at passe ind – som sig selv. At blive set, hørt og forstået uden fordømmende “briller”. Men hvor længe kan man kæmpe når ingen lytter uden forudindtagede. Og hvem af os er helt pletfri.
“Pletfri” kunne foregå i ethvert villakvarter og vi støder på alle tre mænd til hverdag, de er der lige ved siden af os – men måske ser vi dem ikke. De er dem som vi kort bliver opmærksomme på yderst i vores synsfelt – der hvor der foregår noget som vi ikke opfatter som vigtigt – det som vi ikke vil bruge vores tid på. Vi har på forhånd bestemt os for hvem og hvad de er.

“Pletfri” er fiktion, men kunne lige så godt være en sand historie. Bogen er hurtigt læst og bagefter er man ikke sikker på at der er et “sort får” i historien – måske er det dig og mig som er medskabere af Knud, Birger og Gustav. Deres skæbner er aftegnet i os – længe inden de får mulighed for at ytre sig.
Alle personer er livagtige og troværdige, scenerne er lige så alm. som en “kedelig” troværdig mandag og derfor bliver “Pletfri” interessant. Den kunne forgår mellem os.

Jeg er taknemlig for at “Pletfri” fandt mig.
4 ⭐️ af 5 mulige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.