Uncategorized

Som et muldyr der bringer flødeis til solen

Titel : Som et muldyr der bringer flødeis til solen
Forfatter : Sarah Lapido Manyika
Forlag : Rebel with a cause
Udgivelsesår : 2016 – på dansk i 2018

Fra bogen.

Som I vil bemærke, står mine bøger ikke længere i alfabetisk orden, og de er heller ikke ordnet efter farve, som de ellers var førhen. Nu stiller jeg bøgerne, så personerne kan tale sammen. Det er derfor “Heart of Darkness” står ved siden af “Le Regard du Roi” og “Wide Sargasso Sea” står lige overfor “Jane Eyre”. De to sidstnævnte stod før i tiden ved siden af hinanden, men så besluttede jeg, at det var bedre at rette op på den gamle koloniale ubalance ved at give Rhys overtaget – altså det øverste hylde”.

Vi træder ind i Dr. Morayo Da Silva’s liv kort før hendes 75 års fødselsdag. Morayo er født i Nigeria. I sit liv har hun boet i Indien og Lagos. I de sidste tyve år har hun boet i et “hip” kvarter i San Francisco i sin dejlige lejlighed, som ligger øverst i en meget gammel ejendom.
Hun har for sine sparepenge købt en gammel ( vintage ) Porsche som hun elsker og har døbt Smørblomst.
Hun er et menneske som elsker livet, mad, farvestrålende beklædning og at kunne gøre noget ud af sig selv, hver dag. Hun flirter gladeligt og møder livet med et åbent sind. Hun har i mange år undervist i engelsk litteratur og har sin lejlighed fyldt med bøger, og endda i flere udgaver.

Lige nu forbereder hun sig til sin fødselsdag og inviterer vennerne omkring sig. Hvert år vælger hun at gøre noget grænseoverskridende, og i år har hun valgt at få en tatovering.
Det eneste problem hun har er Motorkontoret. Hun skal ind til en synstest og hun er godt klar over at det måske ikke lykkes i år, for synet er ikke godt længere.
Alt er godt indtil hun falder på badeværelset, fordi hun står på kanten af badekarret, fordi hun er ved at tjekket tøjet og skoene hun vil have på til fødselsdagen.
Hun kommer til sig selv på plejehjemmet “Det gode liv” efter en hofteoperation. Der ligger hun uden kontrol over sit liv og væk fra sin elskede lejlighed OG bøger. Spørgsmålet er om hun er så stærk som vi ser hende eller om alderen og livet alligevel er ved at sætte andet end ydre spor i Morayo.

Hovedpersonen Morayo er belæst og berejst, hvor hun end har været har hun suget kulturen, miljøet og menneskene til sig. Hun har været ambassadør frue, hvilket ikke passede hendes personlighed.
Morayo er jeg-fortælleren i bogen og hun pendler mellem fortid og nutid og vi møder også hendes eksmand Caesar, en mand som var meget ældre end hende da de giftede sig. Vi møder andre personer i bogen og de fortæller også deres version af Morayo, så bogen har mange fortællerskift, hvilket kunne forårsage mange ufrivillig stop, men her bliver de som en stille rislen som flyder helt naturlig.

Jeg har tabt mit hjerte til Morayo. En leve-kvinde som ikke tænker på sin alder, nyder livet og suger det til sig som en svamp, mennesker, oplevelser, litteratur og indimellem sex, hun vil ikke stoppes.
Forfatteren synes at have ophøjet de almindelige mennesker vi ikke altid ser, til smukke og farverige individer. Og bag hver et menneske er der en særlig historie som Morayo med sin blomsterne personlighed er med til at tvinge frem.
Romanen er kun 135 sider lang og jeg kunne have læste mange flere sider om Morayo og de liv som hun havde tiltrukket, som nu kræser om hende som planeter om solen. Bogen er en solstråle og beretning om livet, både livet som er levet, men også dagen i dag. Der er passion, livsglæde, kærlighed, venskaber, en skrøbelig sårbarhed og bevidsthed om størstedelen af livet som allerede er levet.

Forfatteren Sarah Ladipo Manyika er som hovedpersonen vokset op i Nigeria. Hun har boet i Frankrig, England og Kenya. Hun har undervist i litteratur på San Francisco State University. Hun har udgivet flere noveller og adskillige artikler.

5 ⭐️ af 5 mulige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.