Uncategorized

Sandheden divideret med syv milliarder

Titel : Sandheden divideret med syv milliarder
Forfatter : Carsten Kaag
Forlag : Carlstad publishing
Udgivelsesår : 2020

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Kære læsere, denne bog fokuserede mig i nuet, da jeg så den første gang. Titlen “Sandheden divideret med syv milliarder” løsrev mig fra i går og tanker om i morgen kunne ikke overdøve den finurlige titel. Jeg var tilstede, forsøgte at få titlen til at give mening, prøvede at begribe at nogen kunne dividere et begreb med et absurd højt tal og tænke det gav mening!
Det kan man IKKE, men jeg kunne i det øjeblik slippe støjen, ængstelsen og den lille uro som bogen også handler om, for et kort øjeblik og være tilstede i nuet.

Fra bogen.

Hvad der hændte, og hvad der venter, er ikke lige for det menneskelige sind at skille sig af med, og dermed kan vi ikke iagttage græsset, der gror, uden at blive konfronteret med en masse omkringliggende indre larm. Vi vil jo gerne være beredt på det, som komme skal – og derfor er nuet ikke en fredet stund, hvor meget vi end forsøger”
“Den indre navigation bruger i går og i morgen til at kortlægge, hvor jeg er i mit liv. Vi husker, og vi forbereder os. To discipliner der er skadelige i nuet.”


Bogen ( en lille bog om sjælefred ) er en samling af 25 kapitler som handler om genkendelige menneskelige begreber som er iboende alle mennesker, mere eller mindre. F.eks. Valg/Fravalg, Tilstedeværelse, Lykke, Vemod og mange flere.
Forfatteren giver sin egen version, sine egne strategier til hvordan han tøjler alt den indre støj som forstyrrer, hvordan han tæmmer de uhensigtsmæssige handlemønstre, som et fortravlet sind som på hverdagsbasis forhindrer ham og alle vi andre i at komme forholdsvis “bump” frie gennem vores hverdag og hvordan vi kan beskue livet fra en lysere vinkel.
Han kalder det lommepsykologi og “min private håndbog i sjælepleje”. Alle kan læse med her.

Bogen behøver ikke blive læst og forstået kronologisk. “Det er summen og ikke rækkefølgen, der tegner billedet”

Kapitlerne er små og afrundede og fortæller hver især en lille historie som giver mening alene og passer smukt sammen med de resterende kapitler i bogen.
Jeg vidste ikke helt hvad jeg kastede mig ud i med “Sandheden divideret med syv milliarder”; måske er det også meningen? For uden en forudindtagede, om nok så positiv, så læser man med en intention.
Jeg læste bogen, kapitlerne i kronologisk orden, simpelthen fordi nysgerrigheden toppede ved hvert nyt kapitel jeg kom til.
De er alle letlæselige og letforståelige hverdags observationer/tanker. Jeg havde mange ophold og genlæsninger. Tildels på grund af genkendelsesoverraskelse og fordi der for mig var nye måder at beskue begreberne på.
Der er mange mantra’er til mig, hvis jeg dyrkede det. F.eks. synes jeg særdeles godt om “Google og Grundtvig er ikke modsætninger, men skaber helheder” i kapitlet – Digitalt dilemma.

En bog man kan læses for underholdningensværdien alene eller også kan man læse bogen som små gule post-it notes med holdningensændringer og tilgængelige værktøjer til at stilne den lille indre uro vi alle kender. Jeg læste bogen som post-it kapitler med humor, som bogen bestemt ikke er foruden. Jeg nød den, indimellem langsomt og undrende – andre gange hurtigt og underholdende.
Er virkelig glad for jeg snublede, mentalt, over den forunderlige titel.

De fine illustrationer er tegnet af Jorge Ballarin.

Carsten Kaag har tidligere skrevet romanen “Magnus”. En tankevækkende og underfundig roman om et emne der før eller siden bliver relevant for os alle: Retræten. Når det , du har gjort hele dit voksne liv, ikke længere skal udfylde din tid. Hvad så?
5 ⭐️ af 5 mulige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.