Uncategorized

Fortidens port

Titel : Fortidens port
Forfatter : Trine Appel
Forlag : Alpha
Udgivelsesår : 2020

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

“Fortidens port” er første bind i Ildfuglen serien.

Fra bogen.

“Mark gravende stønnende videre. Han tænker, at graven er nødt til at være så dyb, at der ikke er et dyr, der graver den op igen. KLONK. Marks lineal rammer noget hårdt og knækker midt over. Idet han stikker hånden ned i hullet, rammer hans fingre noget … Ziiiinnngggg! Han vælter bagover, mens det elektriske stød vandrer fra fingerne, op ad armen til brystet. Da det når hjertet, hører han en stemme tæt ved sit øre … en stemme, der synger Eiliun … Eiliuuuum …

De fem søskende er flyttet til Lolland sammen med deres forældre. Moderen er syg af en depression, ligger meget i sengen og er voldsom overvægtig. Faderen kører nu som langturschauffør og er opfinder i sin fritid, som er alt den tid han er hjemme. Familien er flyttet nogle gange nu, men det har ikke altid været sådan.
De 5 søskende består af to piger som også er de ældste. Tanja og Vicki, så er der tvillingeparret på snart 14 år, Ivan og Mark som overhoved ikke ligner hinanden, og til sidst er der lille Dan på 5, som er fuldstændig ustyrlig.
Nu bor de altså på Lolland og skal starte på en ny skole IGEN.
Familien er, med undtagelsen af faderen, optaget af fylgjedyr. Fylgjedyr er et dyr som et menneske får “tildelt” og det vil beskytte sit menneske.
Inden de 5 søskende kommer på plads i det nye samfund og nye skole er de blevet viklet ind i den gamle mordgåde om mordet på Erik Klipping i 1286 og Ivan forsvinder. De får heldigvis hjælp af Erik klippings mor, Margrethe, til at lede efter både Erik og Ivan.

“Fortidens port” er en fantasyroman som forgår i udkantsdanmark. Der er noget socialrealistisk over stedet, familien og hele situationen omkring, hvorfor de er endt der.

Den socialt belastede familie er så realistisk beskrevet. En mere eller mindre fraværende far, en syg mor, som ikke orker ret meget og 5 børn som er blevet dygtige til at passe på hinanden og familien.
Vi oplever fortællingen gennem børnenes øjne og det er ikke kedeligt. Det er danmarkshistorie, pakket ind i krimi og fantasy. Læseren kommer med på rundtur på Lolland og i et Middelaldercenter, og oplever hvordan man levede og tjente penge i middelalderen.
Jeg er begejstret for de 5 børn, især lille Dan som er en charmerende “umulius”, det og et skønt og dragende plot giver bogen styrke. Jeg følte mig hensat til min barndom, skolebiblioteket og timerne hvor man kunne leve sig ind i en fantastisk bog og føle man var med.

Det er kun første bog i serien og jeg glæder mig, trods jeg ikke længere er barn, til at få at vide hvordan det kommer til at gå med familien, opklaringen af det mystiske som nu er lukket ud i vores verden, og får Erik Klippings mor fat på Erik.

En ny spændende fantasy serie har set dagens lys.
Og med Danmarkshistorie som omdrejningspunkt er der også masser af interessant “læring” de unge læsere får som bonus.

4 ⭐️ af 5 mulige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.