Uncategorized

Øen Eller Newsha Farwans hemmelige dagbog.

Titel : Øen ( Newsha Farwans hemmelige dagbog )
Forfatter : Nillou Zoey Johannsen
Forlag : Alpha
Udgivelsesår : 2020

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Fra bogen.

“Newsha, du har øvet dig rigtigt flot, kom herop og hjælp mig med at vise de her trin til de andre.”
Jeg gik glad op til ham og dansede trinene. Bagefter sagde Ali, at hvis alle var lige så flittige som mig, skulle han ikke bruge så lang tid på at rette os.
Det blev jeg stolt over. I det hele taget var det, som om mine bestillinger til Gud gik meget lettere igennem i Iran end her i Danmark. Fuck. Hvad hvis Gud slet ikke taler dansk? Måske skal jeg sende ham bestillinger på farsi efter det med idrætslæreren i dag.”


Hvad hvis vi ikke overlever?”
Min mor kiggede på mig med et smil i øjnene, som om hun forstod.
Jamen, så har du haft et kort liv spækket med eventyr. Du har prøvet at have en iransk kæreste, og du nåede også at få en dansk. Du har kysset. Du fik en bedste veninde, der elsker dig så meget, at hun har givet dig sin telefon bare for at høre fra dig, og du har forsøgt at ro tværs over et hav.
Du har haft en far og mor, der elsker dig højere end livet.”


Newsha får en dagbog i fødselsdagsgave på sin 12 års fødselsdag og hun bliver så uendelig skuffet.
Newsha er fra Iran og bor som flygtning i Danmark med sine forældre. Hendes mor blev syg af at bo på flygtningecenteret, så nu bor de i en lejlighed i Husum og Newsha går i skole.
Det er i starten et mareridt. Hun har ingen veninder og drengene kigger på hende når hun løber, fordi hun har fået bryster. Og hun må ikke få en telefon, hvilket hun mener er et svigt fra sine forældres side. Efter skole opholder hun sig meget på biblioteket og læser, her kan den ydre verden ikke nå hende. Men en dag møder hun Alma. Alma er en pige fra klassen og de bliver veninder. Det er en helt ny verden der åbner sig for Newsha, hun bliver en del af noget større, får venner og der er en særlig dreng som hun kommer i kontakt med.
Men hendes liv bliver taget fra hende, igen, som den gang de måtte flygte fra Iran.
De bliver sendt i en flygtningelejr, hvor de skal bo i et telt.
På øen, hvor de skal ud er der også mange kriminelle flygtninge.
Newshas far får nok, de skal væk.

Newsha Farwan er en 12 årig, næsten usynlig stemme, midt i en flygtningekrise og debat som aldrig synes at stoppe.

Men før Newsha er flygtning er hun en helt almindelig 12 årig pige med drømme om, hvad hun ønsker sig af livet og drømme om drenge, veninder, dans og meget mere. Hun er irriteret på sine “utålelige” forældre, fordi de aldrig forstår hende, og de prøver sikkert ikke en gang. De danske piger er mærkelige. Der er INGEN der forstå hende, ikke en gang Gud vil hjælpe.
Og oveni den almindelige krise en 12 årig pige kan være i, er hun også flygtning, bekymret, bange og nervøs for sine forældre.

Jeg kan ikke huske en tidligere bog om “flygtningekrisen” set gennem en 12 årig piges øjne.
Bogen ( dagbogen ) er skrevet så utrolig sandfærdig, synes jeg. Der er opture, nedture, bekymring og sorg. Jeg kan uden problemer se Newsha for mig.
Noget i bogen vakte genklang til min egen barndom, min datters barndom plus der så var lagt en kæmpestor “voksenbyrde” oveni en 12 årigs liv.
Jeg blev berørt, men grinede også flere steder af Newshas 12 årige sind.

Bogen er smuk udenpå som indeni og henvender sig ikke kun til unge piger. Jeg kan også se den læst hørt for børn. Jeg ønsker bogen et langt liv og må den nå mange hjerter, børns samt voksnes. Og må den åbne øjnene på de mennesker, som glemmer at man også er et vigtigt menneske når man er 12 år.

5 funklende ⭐️ af 5 mulige til “Newsha Farwans dagbog”
Og en stor tak til forfatter Nillou Zoey Johannsen for at give de unge flygtningepiger ( og børn ) en stemme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.