Uncategorized

Borte iblandt os

Titel : Borte iblandt os.
Forfatter : Carla Guelfenbein.
Forlag : Editoriel Aurora Boreal.
Udgivelsesår 2015 På dansk 2020

Fra bogen.

Jeg huskede den fornemmelse, jeg havde haft, da jeg lige havde lært hende at kende, at hun kunne forsvinde hvert øjeblik. Jeg huskede også det, som du havde sagt så mange gange, at det er gennem detaljerne, vi kan se det essentielle i tingene. Ved synet af hendes tomme køleskab forstod jeg nu. Emilia var på gennemrejse, men ikke i dette land, heller ikke i denne tid eller i denne geografi, men i en meget større.”

En aldrende kvindelig forfatter Vera Sigall falder ned af trapperne i sin lejlighed. Hendes unge nabo, manden Daniel, finder hende. De er gode venner og Daniel har en nøgle til hendes lejlighed. Vera bliver bragt til hospitalet og lagt i kunstig koma.
Daniel tror ikke på fald-teorien og begynder at snuse lidt rundt for at finde en forklaring og han tilbringer mange timer ved Veras side på sygehuset. Daniels hustru, Gracia, har aldrig været begejstret for Vera og slet ikke nu, hvor Daniel er så meget hos hende på sygehuset.
Fra Frankrig kommer Emilia til Chile for at undersøge nogle værker og papirer som Vera har doneret til et særligt bibliotek. Det er Horacio Infantes som har opfordret Emilia til at rejse til Chile. Horacio Infantes holder forelæsninger på Emilias universitet, og han er en verdenskendt digter. Samtidig kender han Vera Sigall personligt.
Emilia når at møde Vera en gang før uheldet og hun er fascineret af Vera.
Emilia møder en dag op på det sygehus hvor Vera Sigall ligger og her møder hun Daniel.
Mens vi hører om Daniel og Emilia er der også et andet spor i bogen hvor læseren tages med tilbage til 1950’erne, hvor Vera og Horacio møder hinanden og påbegynder et underfundigt forhold, mens Vera stadig er gift.

“Borte iblandt os” er en kalejdoskopisk fortælling om, især 4 menneskers, forviklinger.
Her er kærlighed til litteraturen og digtning og ordet, kærlighed mellem menneske, passion, hemmeligheder, had og en dragende kraft mod noget større end mennesket selv, mod en form for forløsning.
Bogen er nok kalejdoskopisk, men den drejer imod et punkt, mod en forløsning, et sted hvor fortiden bliver stille og ok at bære videre.
Jeg synes bogen har et stærkt fransk præg, og Carla Guelfenbein maler et stort mosaik af mange uendelige smukke detaljer/passager.
Fortællingen flød mellem fortid og nutid og personerne er hver især stærke karakterer.
Jeg var overrasket da jeg vendte sidste side. Jeg var slet ikke færdig med historien og så var de sidste 50 sider blevet slugt og tiden forsvundet.

“Borte iblandt os” er oversat fra spansk til dansk og har vundet en romanpris i 2015. Jeg bliver begejstret når jeg tænker på hvor meget smukt og interessant litteratur som er skrevet ude i Verden og som blot venter på at bliver oversat til dansk.

“Borte iblandt os” er Carla Guelfenbein’s tredie roman oversat til dansk.
5 smukke ⭐️ af 5 mulige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.