I dag er du Basse – min bror.

Titel : I dag er du Basse – min bror
Forfatter : Jette Bürgel Nielsen
Forlag : Forfatterskabet.dk
Udgivelsesår : 2020

Bogen er et anmeldereksemplar/reklame fra forfatteren.

Fra bogen.

“I dag er du den eneste baby i Danmark, som aldrig har fået et navn, som aldrig er blevet fotograferet, som aldrig er blevet døbt, og som aldrig er blevet begravet.”

I 1966 parkerer en ung mor sin barnevogn i Odense midtby. I den blå barnevogn ligger hendes lille søn.
Moderen går ind i en børnetøjsforretning for at købe en natdragt til ham. Da hun kommer ud af butikken igen og ser ned i den blå barnevogn er drengen væk. Alt sættes ind på at finde den lille dreng, men han er og forbliver forsvundet.
Mange år senere, i 2010, da den dengang unge mor er kommet videre med livet, er blevet gift og fået børn, opdager hendes datter, at den dreng der forsvandt, den gang i 1966, kunne have været hendes storebror.

Bogen “I dag er du Basse – min bror” er en true crime digtsamling. Og første digt starter med orderene: “I dag er du Basse – min bror. Du er en årelang hemmelighed, jeg ikke kan holde.”

Alle digte er en søgen, indre som ydre på forklaring. Hvor er Basse, hvad skete der, hvem tog ham, hvorfor er han ikke fundet, var det min mor som gjorde det, hvem siger sandheden?
Det fortsætter; hvis du er her, hvor er du så? Og ligeså vigtigt; hvis du var her endnu?

Digtene står stærkt alene og sammensat, som perler på en snor fortæller de en historie om en familiehemmelighed og uløst sag om et forsvundet barn.

Jeg læste bogen en gang, og måtte to dage senere læste den igen. Jeg var ikke sikker på hvordan jeg ville tolke og forstå en fortælling i true crime digte.
Jeg læste alle digtene som små individuelle stærke afsnit som hver især satte aftryk. Sammensat fortalte de en uendelig trist historie om en familietragedie som samtidig er offentlig tilgængelig. En splittelse, hvor forfatteren står med en uendelig række af små og større “kendsgerninger” og skal danne sig et overblik. Var det min mor som gjorde det, taler de sandt dem som mener det? Eller var det en ukendt gerningsmand? Hvordan forbliver man igen et helt mennesker når man står, hvor forfatteren og hendes familie står.
Jeg har ikke tidligere læst true crime digte eller bare digte alene. Men her virkede det for mig. Budskabet nåede mig. Modigt, rørende og uendelig stressende for et menneske af kæmpe som forfatteren gør. Kæmper uden at kunne nå det mål hun gerne vil nå.

En rørende bog som skal have 4 ⭐️ af 5 mulige.

One Reply to “I dag er du Basse – min bror.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *