Uncategorized

Det er de danske som flygter.

Titel: Det er de danske som flygter.
Forfattere: Lise Ringhof og Erik Valeur.
Forlag: Gutkind.
Udgivelsesår: 2020

Bogen er et anmeldereksemplar/reklame fra forlaget og udkommer i dag.

Fra bogen.

“Han fandt en plads i følget lige bag sine forældre, hvor han stod lidt duknakket og prøvede at undgå de sørgendes blikke, mens han ventede på, at det sortklædte optog skulle sætte i bevægelse.
Det var i det øjeblik, han opfattede en skygge ud af øjenkrogen, som ikke burde være der. En ganske svag bevægelse et lille stykke væk.
Han burde ikke have vendt sig om – ikke i så tungt et øjeblik, når alle omkring ham græd eller stod bøjede i sorg – men han kunne ikke modstå fristelsen. En eller anden havde sneget sig ind i begravelsesfølget, et eller andet ukendt væsen iagttog dem og overskred dermed alle uskrevne regler, som i århundreder syntes at have håndhævet sig selv.”
Bogen “Det er de danske som flygter” at Lise Ringhof og Erik Valeur er første bind i en roman triologi om slægten Brinch fra Fanø, og samtidig en fortælling om danskernes historie igennem mere end hundrede år.
Erling Brinch er den ældste søn af Katrine og Søren Brinch, en lille fiskerfamilie fra Fanø. Søren er fisker og lever det hårde liv på havet langt væk fra Danmark mens Katrine går hjemme og passer huset og familien. Da Erling er 7 år bliver han sat til at passe på sin lillebror Jacob. De to drenge går på jagt efter rav på stranden. Jacob er et omkringfarende barn som kræver at man er opmærksom på ham. Erling er et øjeblik koncentreret et andet sted og Jacob drukner.
Hele Erlings verden forandrer sig!
Erling er ikke som andre drenge optaget af at skulle på havet, hans verden er på landjorden, hvilket gør ham ensom.
En dag opdager han en anderledes dreng, som skal vise sig at være en stærk og urovækkende relation, en som han ikke kan slippe.

Gennem bogen fra nytårsaften 1899 og frem til 1949 følger vi slægten Brinch og de mennesker som træder ind i deres liv, kort eller længerevarigt.

Jeg havde brug for et par dage til at kunne slippe bogen, da jeg havde vendt sidste side. Flere gange gennem bogen måtte jeg blinke tårer væk og prøve at undgå at få en klump i halsen.

Lad mig starte med geografien. Bogen foregår dels på hjemstavnen Fanø, i Hovedstaden og Erlings familieliv i Vejle.
Fanø er smukt beskrevet, den vilde natur, mennesker som lever i pagt med den. Deres liv med havet som både er generøst og samtidig barsk og ubarmhjertigt. Bogen beskriver så fint hvordan, og på sin vis også hvorfor, man derude vestpå har Gud som en tro følgesvend. Jeg har levet en stor del af mine sommerhalvår ude vestpå, hvor det er naturen og havet som sætter dagsordenen. Så jeg var hurtigt hjemme på Erlings Fanø.
Ungdomslivet bliver mere eller mindre levet i København. I en tid hvor politik, frigørelse og krig sætter dagsordenen.
Vejle bliver byen hvor Erling stifter familie og byen opleves her på en tid, hvor Anden Verdenskrig udfolder sig.
Persongalleriet er mangfoldigt uden at blive overvældende. Der er mænd som ikke ønsker forandring, andre som sigter mod en “ny verden” og stærke kvinder som kæmper for deres plads i et mere “moderne” samfund. Og de anderledes som bare ønsker at blive accepteret.
Sproget maler romanen til live på smukkeste vis og får den til at stå skarp og giver et stærk billede af Danmark i tiden mellem 1900 – 1950.
Jeg blev hurtigt fanget af stemningen og forfatterene har på smukkeste vis formået at skrive en fler-facettet roman og fået den til at fremstå enkelt og elegant.

Bogen var en stor overraskelse og jeg glæder mig til at følge Erling Brinchs slægt og Danmarks historie. Jeg vedstår at ikke have den store interesse i at læse om Danmarks historie – men her – i denne bog, flyder det naturligt og bliver levende gennem det store persongalleri.
Af hjertet tak til Lise Ringhof og Erik Valeur for at forfatte så smuk en fortælling. Og tak til forlaget Gutkind for at give mig mulighed for at læse bogen.
5 ⭐️ af 5 mulige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.