Uncategorized

Nattens cirkus

Titel: Nattens cirkus
Forfatter: Erin Morgenstern
Forlag: Bazar
Udgivelsesår: 2011

Fra bogen.

“Hvordan klarer du at forhindre alle i at blive ældre?” spørger Celia efter en stund.
“Ved at være meget omhyggelig”, svarer Marco. “Og de bliver ældre, omend uhyre langsom. Hvordan flytter du cirkusset?” “På et tog.”
“Et tog?” Udbryder Marco vantro. “Flytter du hele cirkus på et enkelt tog?”
“Det er et stort tog,” siger Celia. “Og det er magi,” tilføjer hun og får Marco til at le.
“Jeg må tilstå miss Bowen, at du ikke er, som jeg havde ventet.”
“Jeg kan forsikre dig om, at den følelse er gensidig.”

I “Nattens cirkus” træder du ind i et magisk cirkus. Det åbner når tusmørket indtræffer og lukker ved solopgang.
Udefra er det en samling telte, uens i størrelse, i sort og hvid. Jorden, bag hegnet, på cirkuspladsen er “malet” i striber, sort og hvidt. Indtil cirkusset åbner ser det trist og forladt ud, men når lysene langsomt begynder at gnistre og duften af karamel og kanel rammer næseborene sker der noget.
Du træder ind i “Le Cirque des Réves” og er fanget.

Celia bliver som 5 årig afleveret hos sin far som aldrig har kendt hende. Celias far er ikke helt alm. Han er Troldmanden Prospero, kendt i hele verden som den største tryllekunstner, til hverdag hedder han Hector Bowen.
Bowens “modstander” er manden i det grå jakkesæt.
Prospero og manden i det grå jakkesæt er ikke klassiske rivaler. De finder hver et begavet menneske som så kæmper for dem. Det handler ikke om styrke, men om magi. Prospero og manden med det grå jakkesæt bliver enige om endnu en kamp og Celia bliver Prosperos elev og manden med det grå jakkesæt finder en passende rival på et børnehjem. Og hans elev bliver Marco.
Marco og Celia lever og træner i mange år før de opdager hinanden. På et punkt tager Prospero og manden med det grå jakkesæt fejl af deres elever. De to herrer er ikke de dygtigste på deres felt. Og Celia og Marco udvikler sig anderledes end planlagt.
Nattens cirkus er ikke kun et cirkus, det er også kamppladsen for Celia og Marco.

Jeg købte “Nattens cirkus” for snart længe siden, det tog 2. sek. for mig til beslutte mig, selvom jeg ikke kendte den eller havde hørt om den – siden har den stået og kigget på mig fra reolen. Jeg har tit tænkt, hvorfor jeg købte den og ikke bare læste den? Men jeg kunne godt lide den, bagside teksten, forsiden og genren.
Bogen er magisk, smuk, udfordrende og så meget mere end man kan forestille sig. Den er dybere end to mennesker som forelsker sig trods forhindringer, en besynderlig rigmand og et omrejsende cirkus. Jeg blev overrasket over karaktererne flere gange, og frydede mig over deres “mangfoldighed” og dybde. Det er ikke en fortælling, det er labyrint af fortællinger, afhængig af hvem du fokuserer på og hvornår i tid du vælger at se en bestemt figur.
Jeg har flere gange, inden jeg fik læst bogen, tænkt og den er en YA bog? Men det er det bestemt ikke ( KUN ). Den er handlingsmættet, særdeles overraskende og dragende. At kunne udtænke hele “Nattens Cirkus” er fantasi og magi på en gang.
Sproget er flydende, siderne vender sig selv og tiden flyver mens man læser.
Jeg synes, hånden på hjertet, at “Nattens Cirkus” er en genistreg.
Og jeg glæder mig til at få fingre i “The Starless Sea” af samme forfatter.

5 magiske ⭐️ af 5 mulige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.