Uncategorized

Det ny Atlantis

Titel: Det ny Atlantis
Forfatter: Ursula K. Le Guin
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivelsesår: 1982

Fra bogen ( novellen “Nogle problemstillinger vedrørende tidens knaphed” )

“Alle ville spare tid, inden den er borte for al evighed, men ingen ved rigtigt hvordan, og derfor bliver vi alle sure og gnavne. Hvis der blot fandtes en erstatning, forstår de, ligesom sol- og jordvarme erstatter olie, Bille det lette belastningen. Men vi må åbenbart klare os med det vi har”. Groat nævnte tidsstrækkeren, markedsført af General Substances under varemærket Sudokron og sidste år trukket tilbage efter tests, der indicerede, at moderate doser forvandlede laboratoriemus til kleenex.”


“Det ny Atlantis” er noveller i genrene sci.fi og fantasy og en snert af realisme. De 8 noveller har ikke andet end genrene tilfælles. De er fra tiden mellem 1974 – 1982. .
Emnerne i hendes noveller er bla. etnografi, religion, seksualitet, miljø og politik.
I “Det ny Atlantis” er der en novelle om kolonister på en “ny” jord, en om problemer med tidens knaphed, en om national Sindssundhed, en om problemer med oversvømmelse og mange flere.
Alle noveller har et furturistisk udtryk som man ville have beskuet fremtiden i 70’erne.
Hun leger med normaliteten som vi kender den. Hun tager “ting” ud af vores virkelighedsopfattelse, forvrider dem, for derefter af sætte dem tilbage i en virkelighed vi næsten beskuer som normal. Og der er i hver novelle et alvorligt emne som hun fint bringer frem. En forfatter med noget på hjertet.

Ursula K Le Guin er en ny forfatter på mine bogreoler og hun er kommet for at blive. Jeg var positiv overrasket over novellerne. De trækker læseren derud hvor man balancerer på grænsen mellem fantastisk eller for meget! Jeg var, alle noveller igennem, begejstret. Mit indre barn havde en fest! Novellerne er tydeligvis skrevet i en anden tid, og jeg fik da også et par gange associationer til den gamle sort/hvid Jens Lyn serie. Et naivt, simpelt og alligevel et forunderligt fremtidssyn.
Sproget er let og flydende og teksterne er dragende, selvom det kan tage lidt tid at regne de forskellige universer ud.

Det må kræve et kreativt, fabulerende og grænsesøgende sind at kunne opfinde teksterne som dem Ursula K Le Guin skrev. Hun fortjener mere spalteplads i dag end hvad hun får.

5 ⭐️ af 5 mulige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.