Hvorfor skal du læse.

Det er sommerferie for mange lige nu og selvom corona har lagt en dæmper på manges feriemål og måske aktiviteter, så er noget stadig det samme, nemlig at slappe af med en go’ bog.

Der er stor forskel på hvor meget vi læser og hvornår vi læser. Nogle læser bøger hele året, en helårshobby, og andre har det lidt som en feriehobby
For mig er det en helårshobby, om det kan kaldes en hobby, ved jeg egentligt ikke, men det er ihvertfald det jeg kalder det. Jeg læser hjemme, i bilen, i et venteværelse, faktisk overalt hvor der er tid til det.
Indimellem møder jeg mennesker som kan finde på at udbryde: “Du læser godt nok meget!” Hvilket altid gør mig lidt perplex, for hvor ved de det fra og hvordan beregner man det.

Hvis man sammenligner mig med en som læser 20 bøger om året, så læser jeg meget, men skal jeg sammenlignes med en som læser 120 bøger om året, så er jeg ihvertfald bagud! Så hvad er at læse meget? – det er noget jeg endnu ikke har regnet ud.
Så ofte svarer jeg: “Næh, jeg læser bare”. Og så siger jeg at det vel kan sidestilles med mennesker som strikker, hækler, maler, “roder” med biler i fritiden m.m. Læsning er en måde for mig til at slappe af.

Jeg tænker mange læser fordi det er interessant det vi finder i bøgerne. Det være sig historierne, personerne, tiden hvori bogen er skrevet, måden den er skrevet på og meget mere.

Men hvad sker der egentlig inde bag vores frontallapper når vi åbner en bog.

1. Vi tilfører hjernen viden og øger hjernens elasticitet.
2. Vi træner hjernen, lad os kalde det hjernefitness. Det kan ikke ses på badevægten ( øv ), men til gengæld gavner det os når vi bliver ældre. Studier har nemlig vist, at vi kan holde sygdomme som alzheimer og demens på afstand, hvis hjernen er i topform.
3. Du forbedrer din hukommelse.
4. Vi får et større og bredere ordforråd.
5. Vi bliver bedre til at fokusere.
6. Vi får kroppen ned i gear, vi slapper af.
7. Vi mindsker stress.

Og listen er meget længere, men jeg er nu godt tilfreds med de ovenstående punkter.

Så hånden på hjertet, hvor mange af os tænker over de ting når vi tager en bog i hånden?, jeg gør ihvertfald ikke. Men jeg er glad for at det forholder sig sådan.
En fysisk bog er for mig er magisk, jeg ved aldrig hvad der venter og jeg bliver sjældent skuffet. Heldigvis bliver jeg skuffet indimellem, alt andet ville være mærkeligt.

Vores verden er fyldt med stimuli, vi bombarderes fra alle sider og vi skal tage stilling eller kom til at tage stilling til alt for meget. Og som før nævnt trækker en bog vores opmærksomhed “tilbage” til et punkt, hvor det næsten bliver en “fysisk” bevægelse at komme frem i fortællingen og vi finder en rytme, hvorved vi kan dæmpe “støjen” fra verden omkring os.
Vigtigst af alt, jeg læser fordi det er sjovt, interessant og hyggeligt. Det er bare en kæmpe bonus at det så også er virkelig godt for hjernen.

Så lad os huske det lidt, det med hvorfor vi skal læse. Det er ikke kun underholdning, det er også at sætte point ind på “hjernekontoen” og den tåler heller ikke underskud.
Fortsat go’ sommer derude 🌞

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *