På grænsen

Titel: På grænsen
Forfatter: Tage Majland
Forlag: Byens forlag.
Udgivelsesår: 2020

Bogen er et anmeldereksemplar/reklame fra forlaget.

Fra bogen.

Juan kunne ikke tænke klart, men fokuserede bare på at følge efter de fødder, der gik foran ham og holdt hovedet bøjet. Selv med kasket og solbriller var det mest behageligt at se nedad, fordi solen var så skarp og stod lige på.”

“På grænsen” foregår over 48 timer i området omkring den mexikansk/amerikanske grænse, et uvenligt ørkenområde hvor flere mennesker dagligt mister livet.

Vi følger den unge Juan som skal fra Mexico til Los Angeles hvor hans far og brødre arbejder og har gjort det i mange år. Juan’s mor er død og nu vil faderen have ham til staterne. Det koster mange penge for at få hjælp til turen af en coyoten som er en person som ved hvor det kan få galt når man illegalt krydser grænsen. Det eneste Juan’s far beder om er at Juan tager moderens urne med asken, med til Los Angeles.
Området på den amerikanske side af grænsen er overvåget af bla. grænsepolitiet og mange steder af selvbestaltede grænsevagter som også jager illegale indvandrere. Der er også humanitære organisationer som opererer i området. De tager sig af de latinos som ankommer svage, dehydrerede og indimellem næsten døde.
I de 48 timer historien foregår møder vi alle instanser som interagerer i grænse området. Vi møder de håbefulde, de som vil hjælpe, men også politiet og hadet.
I det skjulte arbejder narkokarteller aktivt i området og de er ikke venlige overfor nogen!

Grænseproblematikken mellem Mexico og USA kender vi lidt til og ofte hører og ser vi det i nyhederne. Bogen er fiktion tilsat lidt dokumentariske træk.
Læseren følger hovedpersonen som har en deadline, han skal på anden dagen være et bestemt sted, hvor han bliver samlet op. Er han der ikke til tiden….?
Jeg var klart på Juan side, selvom hans handlinger er ulovlige. Den fattige som søger et bedre liv må sætte livet på spil og ofte betale vanvittige summer, for en hjælp som ikke altid er en hjælp. Og mange dør på turen gennem ørkenen eller møder Border Patrol som kan virke hadefulde og decideret ondsindet.
Sproget var let, flydende og læseren var undervejs meget opmærksom på hovedpersonens deadline. Jeg var fanget af fortællingen og liiiidt klogere på hvor uhyggeligt det er at ville krydse den mexicansk/amerikanske grænse illegalt.


En oplysende bog selvom det er fiktion.

4 ⭐️ af 5 mulige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *