Uncategorized

Dukkehuset

Titel: Dukkehuset.
Forfatter: Tove Jansson.
Forlag: Gyldendal.
Udgivelsesår: 1978 og igen i 2020.

Bogen er et anmeldereksemplar.

Fra bogen.

“Inden vi rejste, talte mormor en hel del om den arktiske nat, vi skulle krydse. Hun sagde: Er det ikke et mystisk ord, arktisk… Rent og hårdt. Og meridianerne… Er det ikke smukt? Vi kommer til at rejse langs dem, hurtigere end lyset kan følge os. Er det ikke sådan? Tiden kan ikke indhente os.

“Dukkehuset” af Tove Jansson fra 1978 er en novellesamling bestående af 12 noveller.
Novellerne handler om mennesker. Om alle følelserne, de indre overbevisninger og passioner som indimellem kan give problemer i samspil med andre. Alle hovedpersonerne i novellerne får problemer med at få den indre og ydre verden til at samarbejde, og de befinder sig i dilemmaer som de forsøger at løse, på deres egen måde.
Novellerne er udgivet første gang i 1978, men menneskelige dilemmaer som dem i bogen er ikke bundet til et bestemt årti, så problematikkerne kunne også være nutidige.

Den første novellesamling jeg læste af Tove Jansson var “Rejse med let bagage” og jeg måtte læse den flere gange for at finde det tankevækkende og genklangene i novellerne. Så denne gang med “Dukkehuset” var jeg overordentligt nysgerrig.
“Dukkehuset” var let at læse og forstå, de menneskelige og indre dilemmaer, som bliver tydelige i samspil med andre, er letforståelige. Hvordan vi vælger at bearbejde eller ikke bearbejde sammenstødet mellem “mig – de andre” er interessant. Nogle kan flytte sig – andre kan ikke. De store erkendelser kan findes i det små, i det trivielle og i hverdagens rytme.
“Dukkehuset” er passion, smerte, længsel, dagdrømme og alt det som hører livet til, hvadenten man er ung eller gammel.

Bogen er en lille perle som passer sig fortrinligt til at tage med på sommerferie, eller læse hjemme, i en hyggekrog i haven.
Tove Janssons forfatterskab er så meget større end blot det at være skaberen af Mumi-universet.
4 ⭐️ af 5 mulige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.