Uncategorized

Verden er nu håb og kærlighed.

Titel: Verden er nu håb og kærlighed.
Forfatter: Mads-Peder Winther Søby.
Forlag: Empey
Udgivelsesår: 2020.

Bogen er et anmeldereksemplar.

Fra bogen.
“Jeg er hverken filosof eller videre intelligent. Jeg er bare et menneske, der har været utroligt såret og, sidenhen, angst for at miste. Alle disse ord, alt dette virvar af manuskriptark og løsrevne brokker, er mest for min egen sjælefreds skyld. Det er grunden til, jeg skabte denne lille verden, hvor himlen altid er blå, og hvor der ånder fred og ro. Nu melder et uundgåeligt spørgsmål sig dog til mit skaberværk! Et spørgsmål jeg har stillet verden: hvad er meningen? Jeg forestiller mig, at jeg som forfatter bærer et ansvar, men hvad er det ansvar i givet fald, og hvordan løfter jeg opgaven? Verden er nu og jeg er forelsket i den verden.”

Historien “Verden er nu håb og kærlighed” foregår, i starten, som små individuelle løsrevne, fortællinger, hvor centrum er samtaler mellem Maria og M, som de har i 2039. Hver dag i en uge.
Under Anden Verdenskrig møder vi Otto og hans canadiske hustru Magaret og følger deres liv i mange år.
Langt senere, i tid, møder vi en ung forfatterspire som forsøger at få et greb om sit liv og en fortælling om Otto og Magaret. Samtidig møder vi samme forfatter som er blevet gift og har en kone og datteren Maria.
De syv dages samtaler handler om historien om Magaret og Otto, som er starten på en familiekrønike, men også om alle historiernes egen forfatter, den unge forfatterspire og samme forfatter – senere med hustru og datter.
Den unge journalist, som interviewer M, bliver i løbet af de 7 dage mistænkelig , der forgår noget hun ikke kan gribe om eller begribe. Hvem er M og hvem er kvinden som er i M’s hus. Noget ændrer sig og M ændrer sig.
Forfatteren med hustru og datteren Maria, har tidligere i sin forfatterkarriere “fanget” Maria i historien, og nu vil han ændre det, kan han sætte Maria fri af litteraturens lænker. Hans største angst er at hun vil være fanget for altid.
Hvad sker der når han selv træder ind i historien, hvad ændrer sig og hvem ændrer sig? Hvad vil det sige af være menneske, hvad er virkeligt og har mennesket eksistentielt et frit valg?

“Verden er nu håb og kærlighed” og jeg havde en svær start, da jeg ofte måtte stoppe op og fundere over teksten og de mange afbrud passede mig overhovedet ikke. Men langsomt lod jeg mig flyde med. I fortællingen, i samtalerne mellem M og Maria, men også i “livets” evigegyldige spørgsmål. Springene i tid og personer blev lettere jo længere man kom ind i historien og alle spørgsmålene som dukker op undervejs blev en naturlig del af fortællingen. F.eks; Hvad sker der hvis den eksistentielle angst får lov at bestemme nu’et og i fremtiden? Hvad sker der hvis kun fremtiden prioriteres, og nutiden ignoreres? Under alle spørgsmål løber en altoverskyggende kærlighed fra far til datter. Hvad lærer vi af fortiden? Store spørgsmål som udspiller sig igen og igen. Bogen samler sig til slut og nu giver mening. Også hvorfor Maria til at begynde med troede at fortællingen handlede om Margaret.

Bogen er filosofisk fiktion og derfor tog det tid for mig at læse den. Som bagsiden selv siger er nærmeste sammenligning “Sofies Verden” af Jorstein Gaarder. Og jeg vil tilføje at “Verden er nu håb og kærlighed” er til det voksne publikum.

Bogen skal have 4,5 ⭐️ af 5 mulige fra mig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.