Uncategorized

Ladies i gummistøvler på afveje

Titel: Ladies i gummistøvler på afveje.
Forfattere: Hanne T. Christensen og Liv Bentsen
Forlag: Muusmann.
Udgivelsesår: 2019

Bogens indledning er fra The Spectator, skrevet af Bruce Anderson 2017.

“Dorset er et af de mindst mavesure steder på jorden. Mine venner, som bor der, prøver af og til at tale mig fra at lovprise grevskabets blide særegne landlige omgivelser. De er nemlig bange for, at det blot vil friste andre til at flytte dertil, og de vil helst beholde dette jordiske paradis for sig selv; milevidt fra det tyvende århundrede for slet kke at tale om det enogtyvende. Mange andre steder kommer verden nok lidt for tæt på, men hernede kan man uden besvær holde pessimismen på lang afstand.”

Forfatterene har tidligere skrevet to bøger om livet i England. “Ladies i gummistøvler er tredie bog og kan læses som en selvstændig fortælling. Bogen er en nonfiktion og erindringsbog.

De to veninder Hanne og Liv rykkede for 15 år siden teltpælene op i Danmark og bosatte sig i England, nu i Shaftesbury i Dorset. Og læseren følger kvindernes hverdag, møder deres venner og naboer og hører spændende beretninger fra mennesker som har lagt det enogtyvende århundredes ræs bag sig og bosat sig i et minisamfund, hvor alle ønsker at styrke og beholde det smukke og samlende som findes i små lokalsamfund. Bag enhver smuk gammel mur, i enhver have og i hvert klassisk “cottages” eller farmhouse findes der interessante fortællinger, som gerne deles over drinks, middage og ved andre lejligheder. Alle er med i frivilligt arbejde og foreningsliv som er væsentlig mere udbredt end i f.eks. Danmark.
De to forfattere havde på forhånd den opfattelse at vi danskere deler meget med englænderne, men efter flere år i England ser de tydelige og flere forskelle mellem vores to lande. Og de fortæller dragende og charmerende om det. De kommer tæt på alle og alle inviterer dem ind i deres liv.
Vi kommer rundt i Dorset og får interessante fortællinger om stort og småt. Læseren lærer undervejs at selvom man bor “langt væk” og ude i de grønne bakker, så er der ikke dømt stilstand. Som tidligere nævnt har beboerne travlt med arbejde, foreningsliv og den store sociale ånd som flyder som en livsnerve gennem ihvertfald Shaftesbury, og det kræver både tid og et stort engagement.

Jeg købte bogen for noget tid siden, på en fornemmelse og fornemmelsen havde ret. Jeg blev nysgerrig af bagsideteksten og så indre billeder af små engelske huse, vilde og alligevel overdådige haver og en evig sommerstemning. ( evig sommer stemning holdt dog ikke ).
“Ladies i gummistøvler på afveje” er den smukkeste guide og fortælling om hverdagslivet i Dorset. Kærligheden til området, kulturen og menneskene flyder ud af bogen. Persongalleriet fylder en hel palette og ALLE har noget interessant som læseren kan nyde.
Fortællingen bygger ikke langsomt op til et klimaks, derimod flyder læseren gennem menneskemængden, årstiderne og landskabet roligt og ubesværet. Som roligt og meditativ åndedræt.

Jeg ved hvor jeg gerne vil på ferie nu: i Dorset i Sydengland, hvor de små ting er store, – hvor naboen og hverdagsliv prioriteres højt.
Nu må jeg så på jagt efter de to andre bøger. Som fysiske bøger, selvfølgelig! 👍

5 ⭐️ af 5 mulige og masser af stjernestøv for denne nonfiktion/erindringsbog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.