Flod

Titel : Flod

Forfatter : Ulrik Lauritzen

Forlag : Brændpunkt

Udgivelsesår : 2021

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren

Fra bogen.

“Med ét lyste hun på Karls ansigt. Alle muskler spændte sig, og i et øjebliks uvirkelige stilhed stoppede hun med at trække vejret. Hun stod stille, fastfrosset til sandet. Et jag af frygt vækkede hendes sanser. Gik hun nærmere, ville havet tage hende. Hun råbte til ham igen, men støjen kvalte hendes ord. Vandet krøb langsomt op ad pælen og dækkede mere og mere af Karls krop.
Bevægede han den ene arm, eller var det stormen. Hun lod lyset glide frem og tilbage og håbede at finde tegn på, at han stadig var i live.”

Scenen er sat i 1976 på Rømø.
Det lille samfund på Rømø bliver rystet da der er begået et mord. Den myrdede er en Karl Seibech som har levet et stille liv på øen, siden han blev tilbageholdt efter Anden Verdenskrig.
Karl bliver fundet af en af kvinderne på øen – Ellen – som anmelder mordet. Kriminalkommissær Kristian Hansen fra Tønder bliver sat på sagen sammen med Louisa Moritz – socialpsykolog fra Berlin – som har sin egen tilknytning til Rømø, hvor hun holdt ferie som barn.
De to sættes på sagen som er mere omfattende end først antaget. Den afdøde har nogle særlige tatoveringer som knytter ham til højreekstremisterne i Tyskland.
Det lille samfund husker Louisa og det faktum at hun er jøde. Så hun har ikke kun en sag der skal løses, men hun har også sin egen historie imod sig. Mordet trækker spor tilbage i tiden – til andre mord som er begået tidligere – et knoglefund fra flere mennesker ryster øens beboere yderligere. Øboerne er ikke interesserede i at tale og forsøger at modarbejde. Samtidig med at sagen spidser til er der stormvarsel – en stormflod giver alvorlige konsekvenser, både for øboerne, turisterne og dem som skal nå frem til Rømø inden man lukker dæmningen. En mand skal frem, men ikke for at hjælpe.
“Flod” er en hæsblæsende krimi med action, mord, konspirationsteorier, familiehemmeligheder og hemmeligheder gemt og hengemt i tiden efter Anden Verdenskrig og, i særdeleshed, om sammenhold og tilgivelse.

Jeg er sjældent begejstret eller interesseret i historier omhandlende Anden Verdenskrig, men denne krimi fangede alligevel interesse og hold mig fanget.

Vi er langt ude vestpå – på en lille ø i Vadehavet – hvor samfundet helst passer sig selv og i særlige tilfælde hinanden. Man er ikke interesseret i at omverden skal blande sig. Ø-samfundet, havet og tiden er så fint beskrevet og hele handlingen er baseret på virkelige personer og hændelser, velkrydret med fiction og rygter.
Historien går hurtigt og stormflodsvarslet hænger som en tikkende bombe – næsten fra start. De gode og de onde er til tider svære at skelne, hvilket kun bidrager til øget spænding i bogen.
Det er en page-turner som hele tiden tager en ny drejning, der er en ny udvikling, en ny personskildring samtidig med at uret tikker og man må afskære øen fra resten af landet fordi stormfloden kommer nærmere.
Bogen er hurtigt læst – desværre, men heldigvis første bog i en krimitriologi. Jeg kunne godt have brugt flere sider. Der var lige et par sider med personbeskrivelser ( bi-personer ) som forvirrede mig, men det faldt på plads.

Forfatter Ulrik Lauritzen er uddannet cand.mag. i dansk og psykologi med speciale i argumentation og retorik i konspirationsteorier.

4 1/2 krimi⭐️ af 5 mulige.

De for altid rejsende

Titel : De for altid rejsende
Forfatter : Jonatan Tylsgaard Larsen
Forlag : Byens forlag
Udgivelsesår 2020

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatter og forlag

Fra bogen.
Penge er opsamlet tid, andres tid, overført til sedler, og videregivet til mig. Jeg har ikke gjort mig fortjent til dem. Jeg skal bare finde en, som er værdig til dem. Hvad hun gør med dem, er hendes sag.
Og hun er værdig?
Mere værdig end de fleste, jeg har mødt. Da jeg så hende var det, som om hun skinnede. Hun er sin egen.
Jo, det tør siges.
Vi er alle mærkelige, Leon. Men hun er det på en stærk og dragende måde. Hun ejer sig selv. Hun bærer sig selv med en styrke, som jeg ville ønske jeg selv havde.”


For tyve år siden var Emma og Clara på ferie i Spanien – Clara forlader Emma som rejser alene hjem til Danmark og aldrig kommer sig over tabet af veninden.
Alex er en stor lovende pianist i USA, som bliver snydt for en kæmpe mulighed og som nu kæmper med skyld og mod en sygdom som langsomt ødelægger ham. Han skal finde en værdig arving og rejser jorden rundt for at finde den rette.
Emma er i nutiden blevet psykolog og efterspørges af en patient med hukommelsestab. Emma og den ukendte Jack Jackson har en lang samtale indtil Emma pludselig kollapser.
Noget er sket i den samtale og efter lidt tid beslutter Emma sig for at bryde op fra sit liv – sælge alt og rejse – først til Wien og senere Madrid. Noget lagret i hendes hukommelse vil frem og rejsen skal hjælpe hende.

“De for altid rejsende” er overdrysset med magisk realisme, hvilket bagsiden også gør opmærksom på. Det er godt at huske mens man læser.

Jeg kæmpede med at finde en “rytme” i begyndelsen af bogen. Jeg lagde den fra mig mange gange og tog den op igen mange gange – og måtte hver gang bladre en side tilbage for at indfange handlingen igen. Men pludselig fandt jeg rytmen og mønstret i handlingen blev klart.
Tiden i bogen er flydende, det samme gælder handlingen og indimellem lader forfatteren en karakters tanker bliver til erindring hos en anden og senere ord hos en tredie.
Læseren skal være opmærksom. Da jeg endeligt fangede “tonen” blev det genialt. Det flydende, bevægelsen og historien bliver på en måde en ubrydelig cirkel – for nogle af karaktererne en forbandelse som indfanger sit bytte. Alle jager noget, lykken, sjælefred eller afklaring, men forbandelsen er der, hele tiden. Kun en gang i bogen manifesterer forbandelsen sig fysisk ( et godt påfund fra forfatteren ).

Uden at spoile noget kan jeg sige at bogen ender – og den slutter med fuld stop og stilstand.

Jeg er begejstret. For bogen og for plottet, hvis man kan kalde noget i bogen for et egentligt plot. På intet tidspunkt blev den flydende tid og handling for meget eller for kompleks. Bogen er en pageturner – også selvom jeg kæmpede lidt i begyndelsen. Og mange gange undervejs måtte jeg smile – ikke fordi handlingen er sjov eller humoristisk – men fordi man som læser på en måde samler et kompliceret puslespil eller løser en gåde – og det er sjovt når endnu en lille hemmelighed regnes ud.

Jeg vil anbefale at man kaster sig over bogen og lader den udfolde sig.
Jeg har tidligere læst magisk realisme, men kun fra sydamerikanske forfattere.

Forfatter Jonatan Tylsgaard Larsen har flere bøger i sit forfatterskab.
4 1/2 ⭐️ af 5 mulige