Bubu fra Montparnasse

Titel : Bubu fra Montparnasse
Forfatter : Charles-Louis Philippe
Forlag : Sort Kat
Udgivelsesår : 2021 – udgivet første gang 1901

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Fra bogen.
“Tiden gik. To år fløj afsted, og med dem Maurices fem tusind francs. Bores skæbne bliver ikke beseglet på en enkelt dag, når vores fem tusind francs efter to års samliv er brugt op: Det sker gradvis og hen ad vejen, i kraft af vores handlinger og de mennesker, vi omgås. Berthe havde længe vidst, at de, der bliver offentlige piger, bare gør som alle andre. Maurice ville hellere have indrettet sig på en anden måde, men han resignerede og var faktisk ikke specielt ulykkelig. Godt nok følte han ejerskab, men lidt på samme måde som en boligejer, der lejer fast ejendom ud. Berthe strittede ikke imod, da Maurice en aften sagde: Hør engang, hvis nogen kommer med frække tilbud, når du er på vej hjem, så bare gå med dem. Vi kan godt bruge pengene.”


“Bubu fra Montparnasse” foregår i Paris i begyndelsen af 1900 tallet hos dem på den laveste rangstige, nemlig de prostituerede, alfonserne, de fattige som kommer til Paris med store drømme m.m.
Maurice Bélu er opvokset i Plaisance-kvarteret, hvor hans mor har en lille butik. Han arver på et tidspunkt fem tusind francs efter sin far, får sig en sød ung kæreste og flytter sammen med hende på et lille hotel i Rue de l’Ouest.
Maurice er livsnyder – penge og en kvinde – så er livet godt. Lille smukke Berthe må opgive sin læreplads som blomsterpige og blive prostitueret da Maurices arv slipper op. Det er ikke med sorg i sindet – det er bare sådan livet er.
En aften møder Berthe den unge Pierre Hardy som er kommet til Paris som kontorist. Han falder pladask for den lille Berthe og kurtiserer hende, selvom han ved hun er prostitueret.
Livet for de fattige leves på Boulevard Sébastopol under de elektriske buelamper. Overfladen er poleret, men under den er det hårdt arbejde for de fattige, de prostituerede, de som lever fra hånd til mund.
Maurice er småkriminel og slå fra tid til anden Berthe. Berthe får syfilis og beskylder Pierre og hun kommer på hospitalet mens Maurice kommer i fængsel.
Intet er usædvanligt, for sådan er livet for de fattige på gaden i Paris.

Læseren træder ind i en tidslomme i Paris og på den 125 sider korte bog får man en overvældende sanselig oplevelse af en lille gruppe af unge mennesker i datidens Paris.
Selvom titlen er “Bubu fra Montparnasse” kunne den lige så godt have haft titlen “Berthe fra Boulevard Sebástopol”. Vi oplever livet med og gennem Berthe som er meget bevidst om sit liv og drømme. Hun ved hvad hun gør og kæmper for at overleve, fysisk og mentalt.
Hun ved at hendes historier er drømme og løgne, men hun beder sine venner om at lytte alligevel og drømme med hende.

Bogen var hurtig læst og den maler ikke et romantisk eller for den sags skyld sørgeligt billede af karaktererne. Den synes derimod at være forfatterens nøgterne syn på personer og begivenheder.
Bogen skulle efter sigende bygge på forfatterens egen historie, møde og forhold til den prostituerede Maria, da han som ganske ung flytter fra landet og ind til Paris.

I forordet af T.S. Eliot skriver han “Uden sammenligning i øvrigt står Bubu som indbegrebet af Paris, på samme måde som nogle af Dickens’ romaner står som indbegrebet af London.”

Jeg faldt pladask for “Bubu fra Montparnasse og den vil blive læst igen.
4 1/2 ⭐️ af 5 mulige.

De store stjerners tid.

Titel : De store stjerners tid.
Forfatter : Finn Wiedemann
Forlag : Brændpunkt
Udgivelsesår : 2021

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren.

Fra bogen.
“Når magien var gået ud af alt det, vi tidligere havde brugt timer på i hinandens selskab, så var det ikke mindst fordi, vi havde fået nye interesser. Piger og musik i nævnte rækkefølge. Ikke fordi der var nogen af os, der havde særlig erfaring med det første, men vi anså det for overvejende sandsynligt, at det snart blev tilfældet. Det var et spørgsmål om timer, dage, i værste fald uger eller måneder.
Jo længere tid vi ventede, desto mere optog det os. Især Torben. Vi sammenlignede pigernes fordele og ulemper, skrev top ti lister hver uge, hvor pigerne henholdsvis kunne rykke op og ned, og hvor nye piger blev testet. Toptilisten og dens placeringer blev højtideligt markeret af en lille jingle.”


Det er begyndelsen på sommeren 1975, de unge mennesker er færdige med de skriftlige eksamener i skolen og venter på at få de mundtlige overstået.
Torben og Jan planlægger møjsommeligt hvilke piger det skal scores ( Mette og Marianne ) til en fest hos Marianne. Toben har lavet et kassettebånd med nøje udvalgt musik og de har planlagt at komme tilpas for sent!
Mariannes forældre ‘kærlighedskarusellen’ og sømanden var ikke hjemme og de to unge mænd får fat i pigerne.
Alt går fint indtil en dag Jan og Mette går tur med Ralf ( Jan’s hund ) og de finder et lig i skoven. En arm stikker op af jorden hvorpå der står Tove. Tove er Mariannes mor, så det går op for de unge mennesker at liget de har fundet er sømanden.
Ungdommens sorgløshed bliver rystet og verden ændrer karakter.

Mordet optager især drengene og de gør deres for at løse mordgåden. Marianne og hendes mor -kærlighedskarusellen – forandrer sig. Sommeren ankommer med høje varme grader. Den første kærlighed er skrøbelig og skoleklassen spredes for alle vinde. Nogle skal videre på gymnasiet og andre andet steds.
Hvor længe kan man holde fast i det man inderligt ønskede sig – den gang livet var enkelt – nu hvor alle forandrer sig, vokser og får et større udsyn mod verdenen.
Bogen er underholdende da vi støder på de to drenge Jan og Torben første gang – forfatteren åbner et vindue indtil et typisk ungdomssind, ca 16 år, i 1975.
Det blev ikke vildere end at spille LP’er over på kassettebånd, spille guitar og snakke om piger. Tiden var sorgløs og verden tilhørte de unge. Midt i denne sorgløse og vidunderlige boble, de unge levede i, bliver der begået et mord og et nært familiemedlem bliver syg.

Læseren kigger ind i en forunderlig verden som langsomt ændrer sig og man er draget. Karaktererne er genkendelige og simple. Ikke naive simple – men skarpe og tydelige, så tydelige at de næsten alene kunne fremmale et 1975 samfund som vi husker det, eller ihvertfald forstiller os det.
Plottet er ikke gennemskuet før i slutningen af bogen og faktisk genialt.

Bogen starter i nutiden med at Mette ringer til Jan og fortæller at hendes far ligger for døden og han gerne vil se dem. Jan smider hvad han har i hænderne og kører mod Odense for at møde Mette og tage på sygehuset.
“De store stjerners tid” er et øjeblik – et øjeblik i en bestemt gruppe unge menneskers liv. Det er en bog om hvordan verden bliver større, om familier, om stærke relationer, lidt om politik og en krimi.

En fin bog som jeg nu – er meget glad for at have læst.

Forfatteren Finn Wiedemann er uddannet Cand. Mag og har en ph.d. i kulturanalyse. Han har tidligere udgivet bøger, bl.a. Uddannelse under naturlig forandring, På kanten af ledelse, Vinterkrigen, H C Andersen-mordene ( krimi ) og Blodbøg ( krimi ) m.fl.

4 ⭐️ af 5 mulige

Den hemmelige arv

Titel : Den hemmelige arv
Forfatter : Natasha Lester
Forlag : Alpha
Udgivelsesår : 2021

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Fra bogen
“Pludselig fik hun øje på noget som nærmede sig med lynets hast; en Lancaster, stor som en elefant, på kollisionskurs direkte mod hende. Hun bandede for sig selv og rykkede styrepinden helt tilbage for at få Spitten op på halen, samtidig med hun gav fuld gas. Hun var nær ved at dukke sig, som om det ville hjælpe, da hun skrækslagen fik et glimt af den bagerste skytte i Lancasteren. De kiggede hinanden lige i øjnene. Han var ikke mere end en armslængde væk.
Hun fortsatte op i skyen, mens hun rustede sig mentalt til, at halen på det kæmpestore kampfly nok klippede undersiden af hendes fly, men Lancasteren var gudskelov gået ned, da hun instinktivt gik op. Der var ikke sket noget. Men nu var hun til gengæld fanget i skyen og kunne intet se.”


Den historiske roman bevæger sig i tre tider. England 1939, Paris 1947 og Cornwall 2012 og flettes smukt sammen af handlingen.

I 1939 møder vi Penrose familien, som bor i et lille hus smukt beliggende ud til havet i Cornwall. Vanessa Penrose er alenemor og bor sammen med sine to piger Skye og Liberty. Vanessa er spåkone og pilot. Og holder nogle interessante fester. Pigerne passer meget sig selv. Skye elsker havet, stranden og himlen, hvorimod Liberty hader det! De to piger har et anstrengt forhold til hinanden og Liberty bider, sparker og er meget udadvendt. Men Skye er overbærende overfor sin lillesøster.
En dag møder hun drengen Nicholas og de får et særligt venskab. Og Vanessa lærer både Skye og Nicholas at flyve.

Tiden går og pludselig er vi ved Anden Verdenskrig og de tre børn er blevet voksne. Nicholas er i USA og Skye kæmper for sin ret til at flyve og på den måde forsvare sit land – men hun er kvinde og må derfor kæmpe hårdere end mændene for sin plads som pilot. Skye og Liberty er på et tidspunkt gledet fra hinanden og Skye har opgivet sin søster.

I 2012 i Australien møder vi Kat, som er modekonservator, en dag får hun en opringning fra sin mormor Margaux om hun vil tage til Cornwall til et hus hun har -smukt beliggende ud til havet. Kat er skilt og har to små piger. Hun tager afsted og finder 65 usædvanlige smukke kjoler fra Dior, den ældste er fra 40’erne og så er der kjoler frem til i dag. Kat anede ikke at Margaux havde et hus i England eller hvad tilknytning hun har til Dior.
Historien er kun startet…..

Jeg sidder tilbage med følelsen af at have læst en historisk perle, hvor læseren kigger ned og zoomer ind i et øjeblik i verdenshistorien og Anden Verdenskrig, hvor kvinderne er i fokus. Natasha Lester har atter skrevet en vidunderbog om stærke kvinder.
Det er ikke en slægtsroman, men vi følger en fam. fra 1939 og frem til nu, og de prøvelser de står igennem da de kommer til at befinde sig midt i Anden Verdenskrig og hvad det gør ved dem.
Natasha Lester starter helt enkelt med et lille persongalleri, men gennem bogen væver hun stærke og smukke mennesker ind i historien – især stærke kvinder som kæmper for sig selv, hinanden og overlevelsen. At kunne overleve nogen frygteligt og leve videre.

Der er fakta og fiktion vævet tæt sammen, personer, begivenheder, og steder alt sammen så læseren er tilstede.
Bogens længde er 466 siden og ikke en side for lang. Jeg kunne have læst endnu mere og ofte kom jeg gennem kapitler med tårer i øjnene og en klump i halsen.

Bogen er uendelig smukt skrevet – selvom der er passager hvor det bliver grumt og næsten uhyggeligt – ud af tragedier vokser mennesker med en uendelig styrke til at overleve og gemme, men ikke glemme smerten.
Det er krig, mode og mennesker; alt sammen i en umådelig smuk historisk roman. Historien væves frem for øjnene af læseren og styrken bogen indeholder, når man som læseren lukker bogen, er vidunderlig.
Det hele starter med to børn på stranden i Cornwall og slutter med det smukkeste løfte i et næsten andet liv – et løfte som har samme styrke som dengang med stranden, havet og himlen som vidne – hvor verden lå for deres fødder.

Sidst i bogen er et afsnit hvor forfatteren skriver om hvordan hun fik idéen til bogen og om hvad der er fakta og fiktion gennem romanen.
Natasha Lester har udgive flere bøger og en tidligere på dansk; Den franske fotograf. Har man læst den vil man finde et lille “gæstevisit” fra en af karaktererne derfra. Jeg elsker begge bøgers historier, deres vidunderlige persongalleri og indfletning af historisk fakta. Mest af alt Natashas Lester evne til at skrive smukke og stærke romaner frem, med noget der føles om lethed. Som ved endt læsning har en styrke ud over det sædvanlige.
5 ⭐️ af 5 mulige overdrysset med kaskader af stjernestøv.

Værelse samlet af kvinder

Titel : Værelse samlet af kvinder
Forfatter : Katrine Grünfeld
Forlag : Grif
Udgivelsesår : 2021

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Fra bogen.
Hvordan fortælle sine børn, at sorg er hulter til bulter, ingen rækker af ordnede ord, ingen hele sætninger, ingen god ro og orden, ingen rettidig omhu.”

Hovedpersonen i “Værelse fuld af kvinder” bliver skilt ( hun går ) fra sin mand og to teenagere. Hun flytter sammen med sin veninde M, som er læge og selv fraskilt et halvt år forinden. Hun – vores hovedperson – er 52 og samtidig i overgangsalderen. Sorg er ikke en lineær og fremadrettet bevægelse. Vi følger hende i et års tid sammen med M i M’s lejlighed, mens hun oplever opture og mørke nedture. Hun skal gennem sorgen og finde sig selv, være en single mor til to “typiske” teenagebørn.
M er en veninde som stiller op – hvadenten det handler om opkast, uoverskuelighed . angst eller en opmuntrende bytur.

Hovedpersonens mor “hepper” fra sidelinien og er bla. lykkelig over den endte menstruation og hendes eget liv efter skilsmissen med hovedpersonens far.
“Min kusse er våd igen og jeg er så glad for min nye bordplade i eg, bare vent”.

Året går – hovedpersonen “overlever” skilsmisse og de mange små og store sorge som er forbundet med ( kan være ) en sådan. Hun føler igen sine børn elsker hende, at hun kan se en fremtid og hun vælger at tage på en lille rejse.
Overgangsalder, en forandret krop, at være vokset fra sin mand, børnene er store med et næsten eget liv og en modig og selvvalgt skilsmisse. Alle ens tidligere veltilrettelagte roller forandres og kan man følge med. Den kvindelige psyke er blottet og læseren er med helt tæt på – i tankerne – i dialogerne og de til tider helt umulige handlinger, som ikke kan være anderledes for hovedpersonen, især mærker man kærligheden og længslen hovedpersonen har efter sine børn.

Bogens tekst er sat stramt op, næsten som digtform og suger læseren ind i bogen.
Bogen er bestemt ikke en selvhjælpsbog – en romantiseren af skilsmisse eller overgangsalder, alligevel hepper man på hovedpersonen, dog ikke som mormor!

En kvindebog – om at være indeni og udenpå i en forandret krop – om at leve, overleve og finde sig selv igen. Om at omfavne det nye og acceptere når der må rødvin, smøger, verdens bedste veninde til, veninder er heller ikke perfekte og at kunne gå i byen og føle sig som den lækreste sild.
Jeg var og er begejstret – her er alvor, upolerede kriser og humor. Jeg er ikke skilt, men faldt for hovedpersonen og M alligevel – to fantastiske og helt almindelig kvinder.
4 ⭐️ af 5 mulige.

Nordland

Titel : Nordland
Forfatter : Jan H Hansen
Forlag : Brændpunkt
Udgivelsesår : 2021

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatter og forlag

Fra bogen.
Danmark var vel nærmest et orgie af renhed, men samtidig kvalmende som snavs. Her mødte man retfærdighed i sin fuldkommenhed, før man igen blev stuvet bort. Så længe det hed noget pænt som normaliseringsanstalt eller genopretningslejr, var der ingen indvendinger. Danskerne undgik for alt i verden smerte og ubehag, men endte med en følelse af livløshed i en redigeret og konstrueret virkelighed, mente David.”

Katrine, som er arisk dansker forelsker sig i David, en jøde fra ghettoen. De forelsker sig og på den måde slipper David ud af ghettoen. Der holdes øje med David ( staten ). Jøderne kan indlemmes i samfundet som muselmanere – når de har bestået en test.
Katrine og David flytter sammen – på trods af Katrines families modstand. Jøder er ikke noget for Katrine, som uddanner sig til forkynder i Faderkirken.
Det unge pars første tid sammen er forelskelse, trods mod samfundet og læsning i sengen. Bøgerne er af papir og hjembragt fra det aflåste bibliotek af Katrine. Katrine er mere forelsket end David og vil gerne have et barn med David, hvilket er lovbrud da man ikke må blande den ariske race med noget “urent”.
Katrines venner anser David som noget eksotisk der bla. kan lave spændende mad.
Efter flere år og problemer mellem Katrine og David – forsvinder David. Han kæmper med sig selv, religion, staten, tiden og føler sig udenfor – ligegyldig hvad han mener eller foretager sig.

Sideløbende med historien om det unge par møder vi Søren Rathe, som arbejder for GLADIATOR SIKKERHED. Da Katrine var barn var Søren Rathe ude ved Katrines mor og installere et omfattende sikkerhedssystem – noget som i sidste ende fik alvorlige konsekvenser for Søren Rathe. GLADIATOR SIKKERHED er ikke kun for kunden – men også for dem som gerne vil vide hvad der foregår overalt i samfundet!

Efter endt læsning af “Nordland” sidder jeg tilbage med forvirring. Bogen starter med en beskrivelse af Søren Rathe og hans arbejde og her kan man allerede fornemme at verden er en anden end den vi kender. Og læseren støder første gang på ordet datapladen – senere kommer folkeskærmen og datamaten. Scenen er sat i “en forstad til en forstad, i en landsdel i udkanten af Eutopia” – hvilket her er det vi kender som Århus. Bøger af papir er sjældne og på det nærmeste forbudte. Visse bøger er forbudte som “Brave New World” af Aldous Huxley, hvorimod “1984” af George Orwell tolereres.

Danmark fremstår som et totalitært samfund med dybe rødder i nazismen. Der kører et realityshow “Stem dem hjem” der handler om flygtninge. Seerne kan på folkeskærmen se flygtninge blive skudt i flygtningebåde af Eutopias grænsepoliti. Ikke nok med at jøderne bor i ghettoer, de må heller ikke opholde sig på offentlige steder.
Helt udenfor problemerne i det post-nazistiske Danmark – af den ariske race – dukker pludselig en Sufi mester op. En blind Sufi mester med en grillbar.

Jeg kan ikke finde tiden, hvori bogen foregår. Er det lige efter Anden Verdenskrig, nutid eller fremtid. Jeg læner mig op af at det må være i en dystopisk fremtid. Forfatteren kalder selv bogen en kontrafaktisk roman – hvilket jeg kan tilslutte mig og han er bla. inspireret af Margaret Atwoods “The Handmaids Tail”, hvilket jeg også sagtens kan se.

Jeg for vild i bogen og mistede den røde tråd – hvis den er der? Karaktererne blev væk i alt snakken og det nazistiske, totalitære, ariske, samfundet og den manglende tidsfornemmelse.

Forfatter Jan H Hansen er uddannet cand. mag. i dansk og idehistorie fra Århus Universitet 2003. Han har tidligere udgivet bogen “Atomiseret ud i alting – smadreroman”

Jeg kan have misforstået bogen og dens budskab.
1 1/2 ⭐️ af 5 mulige.